back

Сергій Квіт: Заклади профтехосвіти потрібно не скорочувати, а реформувати згідно вимог внутрішнього ринку

26-05-2015 | 16:13

Під час перебування в обласному центрі Міністр освіти і науки України Сергій Квіт також відвідав Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування, де зустрівся з педагогічною громадськістю області. У світлі реформування системи освіти України ключовим питанням спілкування стало обговорення проекту Закону України «Про освіту» та «Про професійно-технічну освіту».

Сергій Квіт детально проаналізував основні зміни у сфері професійно-технічної освіти. Міністр освіти і науки України акцентував увагу на важливості налагодження тісної співпраці між ПТНЗ та роботодавцями, що дозволить готувати спеціалістів за тими спеціальностями, які реально потрібні сьогодні на ринку праці. З цією метою в областях будуть створюватись регіональні багатопрофільні центри професійної освіти, що сприятиме оптимізації мережі професійно-технічних закладів відповідно до потреби індустрії. Крім того, паралельно діятимуть ради стейкхолдерів, тобто тих, хто відповідає за розвиток економіки в регіоні і дійсно зацікавлений у випускниках певних спеціальностей.

Також Сергій Квіт наголошував на важливості розвитку дуальної освіти та активного впровадження у освітню діяльність принципу навчання протягом життя.

Освітян у свою чергу цікавили питання щодо видачі випускникам дипломів нового зразка, особливостей функціонування початкової школи та старшої профільної школи в контексті нового законодавства. Крім того, присутні запитували про новації у сфері наукової діяльності, особливості функціонування коледжів, виплати стипендій учням ПТНЗ. Особливе зацікавлення у присутніх викликало питання діяльності сільських шкіл, що є надзвичайно актуальним для нашої області.

Після зустрічі з освітянами Міністр освіти і науки України поспілкувався зі ЗМІ. Він наголосив:

— Система профтехосвіти застаріла. Сьогодні уже нема тих заводів і фабрик, на які готували спеціалістів у технікумах та училищах. Тож варто переглянути кількість спеціальностей на предмет їх затребуваності у кожному регіоні, — акцентував Сергій Квіт.

Міністр зазначив, що змін буде зроблено дуже багато і вони стосуватимуться практично усіх галузей освіти і науки. Проте, для нововведень необхідна фінансова підтримка. Через проведення антитерористичної операції на сході країни минулоріч бюджет скорочувався тричі. Це не могло не накласти свій відбиток і на сферу освіти зокрема. Втім, міністр говорить, що гроші таки є:

— Чимало можна отримати від результатів децентралізації, що вже впроваджується. Внесено зміни до Бюджетного кодексу. Тобто, гроші з обласного бюджету також можна використовувати для вирішення освітніх питань. Адже місцева влада має набагато більше можливостей вирівняти ситуацію.

Змін потребує інфраструктура та організація освітнього процесу, в сільській місцевості в тому числі.

— Початкова школа має бути там, де дитина народилася та проживає. Коли мова йде про профільну школу, то тут вже мають створюватися спеціальні заклади з відповідним матеріально-технічним забезпеченням та кадрами. І, зрозуміло, що вони не будуть знаходитися у кожному населеному пункті. Варто зауважити, що відновлюватимуться скасовані минулоріч програми з інформатизації та «Шкільний автобус», — зазначив міністр.

— Візит Сергія Квіта до Чернігівщини дасть змогу глибше проаналізувати систему освіти у регіоні і врахувати це при формуванні відповідних законів,— резюмував, спілкуючись зі ЗМІ, відповідальний за область від Адміністрації Президента Сергій Березенко, який разом з міністром протягом дня відвідував навчальні заклади і зустрічався з освітянськими колективами.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації