back

Правильна кормозаготівля - запорука успіху

26-05-2015 | 12:46

У селі Піски на Бахмаччині пройшла Всеукраїнська семінар-нарада з питань кормозаготівлі, організаторами якої виступили Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації та Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

Для проведення семінар-наради та демонстрації процесу кормозаготівлі обрано ПСП «Пісківське», скориставшись гостинністю та люб’язністю директора Валерія Колоши, який наголосив у своєму вітальному слові, що галузь тваринництва неможлива без міцної кормової бази.

Підприємство вибране не випадково, адже скотарством займаються в господарстві на високому рівні. Великої рогатої худоби тут понад 3000 голів, в тому числі корів – 1050 голів, щорічні надої становлять в середньому майже 8500 кг. На сьогодні від однієї дійної корови доярки отримують 27,5 кг молока в день.

В ході наради заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяна Мілютенко зазначила, що в структурі собівартості продукції найбільша стаття затрат - корми (50-60%), зокрема у виробництві молока від 46%.

Спеціалістами Департаменту обраховано, що втрати при недотриманні технології заготівлі кормів становлять 37% (454 тис. грн.), навіть якщо вибране хороше насіння, вчасно посіяне, у відповідну фазу скошене.

Надходить час заготівлі соковитих кормів. Тут є можливість зекономити на придбанні більш дешевших, ніж імпортні, вітчизняних біоконсервантів, які добре зарекомендували себе у виробничих умовах.

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН - єдина в Україні наукова установа, яка координує, організовує і проводить наукові дослідження в галузі сільськогосподарської мікробіології. Зокрема, для підвищення якості та терміну збереженості силосу та сінажу, колективом інституту розроблено силосну закваску, мікробний консервант та біоконсервант СУБТІКОН для консервування плющеного зерна кукурудзи. Згодовування корму із застосуванням зазначених препаратів знижує захворюваність молодняку на шлунково-кишкові хвороби та сприяє підвищенню продуктивності сільськогосподарських тварин до 19 %.

Гість з Харьківської області поділився досвідом застосування біоконсервантів ІСМАВ НААН для кормозаготівлі в своєму господарстві. Доречно сказати, що і Валерій Колоша один з багатьох клієнтів інституту. Всі вони говорять лише про переваги та доцільність використання препаратів.

Після закінчення пленарної частини заходу учасники наради перемістилися безпосередньо на ниву, де проходив процес скошування зеленої маси.

Основним стриму¬ючим фактором збільшення виробництва моло¬ка є дефіцит дешевого кормового білка. Тут і стає у пригоді «королева кормових трав» — люцерна. Для забезпечення максимальної якості та кількості корму розпочинати заготівлю потрібно в фазі бутонізації, а закінчувати на початку цвітіння.

Делегація мала змогу спостерігати за процесом скошування люцерни, щоб маса рівномірно просихала відразу за косаркою застосовували ворушилку. Після досягнення вологості 60-65% масу валкували.

- Не обійтися тут і без гарної техніки, — коментує процес Валерій Колоша, — Точно розрахована необхідна кількість техніки на скошуванні, валкуванні, підбиранні, подрібненні, транспортуванні та трамбуванні вкрай важлива для забезпечення закладання маси протягом 1-3 діб, як того потребує технологія.

Далі господар ознайомив учасників наради з процесом закладання сінажу в своєму господарстві. Перед початком збору кормової маси та її закладанням проводилася ретельна підготовка місця заготівлі, так званої «ями», заздалегіть готувалися матеріали для накриття маси та плівки.

- Оптимальна щільність свіжого шару у траншеї не більше 30 сантиметрів, - наголошує Валерій Колоша, - Чим більше ущільнюємо, тим меншим буде доступ повітря і тим краще відбуватиметься процес ферментації, відповідно, буде кращою й якість сінажу.

Витримані всі процеси та технології дають можливість отримати сінаж із 100% придатністю для годівлі високопродуктивної молочної худоби і зменшить частку концентрованих кормів у раціоні, тим самим зменшивши собівартість тваринницької продукції.

Отже, з огляду на вищесказане, вирощування, заготівля кормів, контроль за їх якістю, складання раціонів та сам процес годівлі потребують пильної уваги. Лише за таких умов можливе досягнення високої продуктивності тварин.

Окрім розкриття в повній мірі питання наради, директор ПСП «Піспівське» похвалився новозбудованим приміщенням для нетелів. Як і більшість господарів, в ситуації із здорожчанням енергоносіїв Валерій Колоша перейшов на альтернативний вид палива – збудував котельню на соломі. На базі підприємства також створено кінний клуб.

На останок можна сказати, що в гарного господаря високий врожай та сита худоба.



За повідомленням Департаменту
агропромислового розвитку
облдержадміністрації