back

У центрі уваги - громадяни з обмеженими фізичними можливостями

14-09-2011 | 13:35

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулося засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями при обласній державній адміністрації.

Голова обласної громадської організації УТОС Лариса Сєрікова розповіла присутнім про діяльність своєї організації. Так, за її словами, в обласне правління входять 5 первинних організацій, які на сьогодні нараховують 1545 інвалідів по зору. Організації опікуються питаннями соціального захисту інвалідів, надають їм допомогу у вирішенні побутових проблем, залучають до суспільно корисної праці, створюють усі умови для ведення активного способу життя тощо.

В організації діють два учбово-виробничих підприємства (Чернігівське та Ніжинське), робота яких потребує вдосконалення з урахуванням сьогоднішньої економічної ситуації, тому що через застарілі технології вони використовується недостатньо ефективно. Це, в свою чергу, потребує значних коштів, яких у підприємств бракує.

Лариса Сєрікова відмітила позитивні тенденції, які намітилися останнім часом в роботі Чернігівського учбово-виробничого підприємства, що пов’язано з приходом нового керівника. Проблемні питання, які накопичилися, нарешті почали поступово вирішуватись.

Серед проблем інвалідів по зору, вирішення яких потребує допомоги з боку влади, Л.Сєрикова, зокрема, зазначила встановлення світлофорів зі звуковим супроводом, обладнання підземних переходів орієнтовними доріжками та звуковими маячками, відновлення дії пільг на комунальні послуги.

Про стан соціального захисту інвалідів в частині забезпечення санаторно-курортними путівками, засобами реабілітації та спецавтотранспортом поінформував заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Володимир Кравченко.

Він повідомив, що впродовж 2011 року органами праці та соціального захисту населення області видано 1300 одиниць технічних засобів реабілітації, із них 537 інвалідних колясок та 2880 направлень на підприємства для забезпечення протезно-ортопедичними виробами та ортопедичним взуттям.

Зменшення кількості виданих технічних засобів реабілітації зумовлене тим, що лише у серпні було проведено тендер на закупівлю крісел колісних та засобів реабілітації, які очікується отримати від підприємств-виконавців державного замовлення до кінця року.

Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» інваліди за наявності медичних показань мають право на забезпечення санаторно курортними путівками. На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в органах праці та соціального захисту населення перебуває 4109 осіб з числа інвалідів та ветеранів війни. В поточному році санаторно-курортні путівки отримали 182 ветерани війни та 32 інваліди загального захворювання, що є вкрай недостатнім для оздоровлення цієї категорії осіб.

За рахунок субвенції з держаного бюджету місцевим бюджетам у зв’язку з недостатнім виділенням коштів було закуплено лише 21 путівку для оздоровлення осіб, які мають право на відповідну пільгу.

Для отримання спеціальності, актуальної на ринку праці, головним управлінням праці та соціального захисту населення направлено до центрів професійної реабілітації 21 особу.

Важливим напрямком діяльності органів праці та соціального захисту населення у створенні необхідних умов для життєдіяльності та суспільної адаптації інвалідів є забезпечення цих осіб спеціальним автотранспортом.

Наразі для отримання автомобілів на обліку в головному управлінні перебуває 2736 інвалідів, із них 621 особа з правом на позачергове забезпечення автомобілем та 2115 осіб, для забезпечення автомобілями в порядку загальної черги. У поточному році автомобілі для забезпечення інвалідів до головного управління не надходили.

Як зазначила заступник начальника відділу планування та забудови населених пунктів управління містобудування та архітектури ОДА Валентина Гонца, в області ведеться постійна робота щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Зокрема, складено переліки існуючих споруд та будівель, які необхідно першочергово обладнати засобами для безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями. Протягом 2010 року обладнано 467 будинків і приміщень місцевих органів виконавчої влади, закладів соціального захисту населення, охорони здоров’я, культури, фізкультурно-спортивних та культових споруд. На даний час необхідно обладнати 250 об’єктів.

Врахування потреб інвалідів та інших маломобільних груп населення здійснюється на всіх етапах проектування та будівництва: відділами містобудування та архітектури райдержадміністрацій та міських рад – при наданні містобудівних умов та обмежень; проектними організаціями – при проектуванні нових об’єктів будівництва; управлінням містобудування та архітектури – при погодженні архітектурних рішень; філією ДП «Укрдержбудекспертиза» – при проходженні експертизи проектно-кошторисної документації; інспекцією Держархбудконтролю в області здійснюється контроль при введенні об’єктів будівництва в експлуатацію.

ДАІ УМВС в області надано дозвіл на застосування пристроїв ТОВ «АТІЛОС» зі звуковими зумерами для підвищення безпеки переходу людей з вадами зору в населених пунктах області.

У м. Ніжині розроблена Програма безпеки дорожнього руху на 2008 2011 роки, якою передбачено встановлення світлофору на переході біля підприємства УТОС.

На сьогодні проблемою залишається пересування інвалідів у міському пасажирському транспорті, в якому конструктивно не передбачено облаштування спеціального обладнання для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Лише 2 тролейбуси в м. Чернігові пристосовані для інвалідів.

Про фінансування програм і використання коштів у I півріччі 2011 року поінформувала директор обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Лось.

Усі проблемні питання, порушені під час обговорення виступів, та слушні пропозиції щодо їх вирішення будуть внесені до протокольного рішення координаційної ради.



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації