back

22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття

22-05-2015 | 12:19

Щороку 22 травня, світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році на 55 сесії на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття.

Головним завданням цього дня є привернення уваги громадськості до проблеми безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори та фауни.

У 2015 році тема свята – «Біорізноманіття для сталого розвитку» - обрана з метою зосередження зусиль міжнародного співтовариства для встановлення Цілей сталого розвитку як складової Порядку денного ООН з розвитку на період після 2015 року на 2015-2020 роки та визнання значимості біорізноманіття для досягнення сталого розвитку.

Саме в цей День всі жителі нашої планети можуть по праву відзначати Міжнародний день біологічного різноманіття. Це свято-заклик до кожної людини, чиїм домом стала наша планета. Буквально з кожним днем біологічне різноманіття Землі скорочується. Все це змінює екологічний баланс на планеті і загрожує серйозними незворотними наслідками.

Серед багатьох загроз збереженню різноманіття видів слід назвати вирубування лісів, розорювання степових та лучних ділянок природної рослинності, висушування болотних комплексів, нерегульований випас домашніх тварин і т. д.

На жаль, людина стала головним ворогом природи. Сьогодні в цей день прийнято згадувати про те, що 60% всієї екологічної системи бездумно використовується людьми. Це природним чином впливає на збереження біологічних видів. Вчені прогнозують, що ця ситуація сильно погіршиться протягом наступних 50 років.

За даними Всесвітнього союзу охорони природи, основними факторами, які впливають на біологічне різноманіття, є: зміна природного середовища, його забруднення, процес опустелювання, демографічне зростання на планеті, нераціональне використання ресурсів які дарує людині природа.

В наш час видове багатство як тварин, так і рослин стрімко зменшується через антропогенне навантаження на довкілля.

Організатори Міжнародного дня біологічного різноманіття закликають кожного, хто небайдуже ставиться до майбутнього планети, зробити все, аби поглибити розуміння питань біорізноманітності і підвищити обізнаність населення та щоб біологічне різноманіття, як найдовше, збереглося в найбагатшому вигляді.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації нагадує, що Міжнародний день біорізноманіття це ще одна нагода звернути увагу на актуальні проблеми збереження біорізноманіття.

Закликаємо всіх приєднатися до відзначення цього свята і шанобливо ставитися до навколишнього природного середовища. Бережіть все те, що природа дарує нам!


За повідомленням
Департаменту екології
та природних ресурсів
облдержадміністрації