back

Наталія Білоус взяла участь у загальноєвропейській конференції з прав інвалідів

01-06-2011 | 15:31

30-31 травня в Одесі в рамках головування України у 2011 році (з травня по листопад) в Комітеті Міністрів Ради Європи пройшла дводенна Європейська конференція „Імплементація положень Плану дій Ради Європи щодо сприяння правам і повній участі людей з обмеженими можливостями в суспільстві на 2006-2015 роки”.

Від Чернігівщини у конференції взяла участь заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус.

Вітаючи учасників заходу, перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Надрага підкреслив, що вперше за роки членства України в Раді Європи наша держава головує в її керівному органі, і що саме соціальна проблематика є серед пріоритетів українського головування.

Урядовець подякував представникам Генерального директорату соціальної єдності Ради Європи за прийняте рішення провести Європейську конференцію саме в Україні, бо це, за його словами, є чудовою можливість зміцнити авторитет України як демократичної європейської держави, що здатна відігравати активну роль у житті всього континенту і має всі підстави претендувати у перспективі на членство в ЄС.

„Ми сповідуємо ідеї верховенства права і демократії. Україна сильна держава, яка продовжує реформи у соціальній сфері, зокрема, пенсійній, освітній, охорони здоров’я, у сфері культури. Але при цьому утвердження та забезпечення прав і свобод людини було й завжди буде головним обов'язком держави. А особливо, коли йдеться про людей з інвалідністю”, - зазначив Василь Надрага.

Він, зокрема, поінформував, що державна політика відносно цієї категорії наших співвітчизників має за мету забезпечити, по-перше, їх права на максимальну участь в економічному і соціальному житті суспільства, працевлаштування та вихід на ринок праці, а по-друге, гарантований дохід, що забезпечував би людям з інвалідністю гідне життя. За останнє десятиріччя Україною напрацьовано достатньо серйозну національну нормативно-правову базу в сфері соціального захисту осіб з інвалідністю. Триває процес уніфікації національного законодавства з європейськими правозахисними стандартами.

„З 2006 року Україна активно бере участь у реалізації положень Плану дій Ради Європи щодо сприяння правам і повній участі людей з обмеженими можливостями в суспільстві на 2006-2015 роки. А це дало можливість підготувати та здійснити у 2009 році ратифікацію Україною Конвенції ООН про права інвалідів та Факультативного протоколу до неї. І тому нинішня подія – це свого роду звіт України про конкретні дії із просування на національному рівні Плану дій Ради Європи”, - зауважив перший заступник Міністра соцполітики України.

Водночас, на його переконання, вже сьогодні має бути закладена основа для майбутнього розвитку даного напряму, тобто визначення цілей на найближчі п’ять років щодо реалізації Плану дій Ради Європи на національному рівні. При цьому стратегічними цілями є реалізація програм економічних реформ Президента України „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, а також загальнодержавної програми „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права інвалідів та розвитку системи реабілітації інвалідів в Україні”, над підготовкою якої працюють всі центральні органи виконавчої влади.

Василь Надрага висловив впевненість, що в ході Європейської конференції відбудеться такий важливий для всіх її учасників обмін передовою європейською практикою з реалізації завдань стосовно покращення якості життя людей з інвалідністю, їх максимальної інтеграції в усі сфери життєдіяльності й залучення до активної участі в суспільному житті. А це, в свою чергу, дозволить виробити практичні рекомендації, в тому числі і для центральних органів виконавчої влади, щодо впровадження кращого міжнародного досвіду на національному рівні.



За повідомленням прес-служби
Міністерства соціальної політики України