back

Ніколи не допустимо нового червоного чи коричневого геноциду супроти українського народу - Глава держави

18-05-2015 | 07:51

У День пам’яті жертв політичних репресій Президент України Петро Порошенко вшанував тих, хто загинув від діянь тоталітарного режиму.

Звертаючись до присутніх у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" Глава держави зазначив, що цього року українці вклоняються пам'яті загиблих, звільнившись від символів терору.

"Днями зробив те, що мусив - підписав закони про декомунізацію, про визнання героїв національно-визвольної боротьби; і ще кілька законів, які осучаснюють політику національної пам’яті і звільняють її від імперських нашарувань", - сказав він.

Петро Порошенко нагадав, що Биківнянські могили є місцем, що є одним із найбільших свідків комуністичного терору, доказом масштабного злочину проти людства. Кожен клаптик цієї землі просякнутий кров'ю невинно вбитих українців і представників інших національностей тодішньої УРСР - росіян, поляків, євреїв. Серед них не "вороги народу", "шпигуни" і "диверсанти", натомість - звичайні селяни і робітники, вчителі, священики, науковці і письменники, які любили свою землю та мову, зазначив Президент.

"Тут позбавляли життя цілий народ, який за кілька років до того не встигли знищити Голодомором. Тут воно і поховане, наше "розстріляне відродження України", - констатував він нагадавши, що у Биківні поховано понад сто тисяч людей.

Глава держави також зазначив, що заповідник є місцем вшанування не лише загиблих у Биківні, а й всіх тих, хто поліг від рук репресивних органів по всій Україні і похований у безіменних могилах.

Президент підкреслив, що сучасні українці мають не лише пам'ятати, а й зробити все, аби такі трагічні події більше не повторилися в історії нашої держави.

"Ми прийшли сьогодні на землю Биківні, щоб вклонитися праху невинно убієнних наших предків. Молячись за їхні душі, ми клянемося живим: ніколи не допустити нового червоного чи коричневого геноциду супроти нашого народу", - наголосив Петро Порошенко.

Він також висловив переконання, що пам'ять про трагедію і подвиг українців того часу має стати основою розбудови нової Української держави. "Ми відчуваємо відповідальність за живих, за тих, хто сьогодні будує нову європейську демократичну Україну. І Україна має стати заможною і квітучою в ім’я світлої пам’яті тих, чиїми життями написана наша історія", - сказав Глава держави.

Разом з Президентом у церемонії вшанування взяли участь Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, заступник Голови верховної Ради України Оксана Сироїд, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко та голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра.

Також на пам'ятних заходах були присутні представники Уряду, Адміністрації Президента, керівники місій багатьох іноземних країн, духовенство, представники громадських організацій, рідні та близькі жертв політичних репресій.

Пам’ять про жертв політичних репресій присутні вшанували хвилиною мовчання. Після встановлення вінків до братської могили, Глава держави поклав квіти до Пам'ятника жертвам тоталітаризму та разом з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генріком Літвіним - до Пам'ятного знака польських поховань.


Прес-служба Президента України