back

На часі II фаза Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

12-05-2011 | 11:25

Проаналізувавши досвід та результат участі Чернігівщини в реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», яким підтримуються ініціативи місцевих громад, спрямовані на вирішення гострих соціально-економічних проблем у різних сферах життєдіяльності в сільській місцевості, врахувавши зменшення навантаження на місцеві бюджети, вирішено продовжити його впровадження в області.

З цією метою розпорядженням голови облдержадміністрації Володимира Хоменка № 106 від 30 березня 2011 року утворено робочу групу з підготовки до реалізації ІІ фази Проекту в Чернігівській області.

На засіданні робочої групи, яке 11 травня провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, дали оцінку ефективності реалізації в області I фази Проекту, намітили подальші кроки.

Представник ПРООН, асистент Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Чернігівській області Владислав Сила нагадав, що активна робота з реалізації проекту в області розпочалася у 2008 році. Згідно з рейтингом були визначені 8 «пілотних» районів: Коропський, Щорський, Срібнянський, Ріпкинський, Менський, Борзнянський, Корюківський, Куликівський та 4 райони залишились в резерві: Варвинський, Бахмацький, Козелецький, Чернігівський. У кожному з районів було відібрано по 5 сільських рад для участі в мікропроектах. Після проходження відповідного навчання розпочалося активне впровадження мікропроектів із залученням коштів ЄС/ПРООН для вирішення проблемних питань районів. Для цього в області було створено та юридично зареєстровано 40 громадських організацій.

Протягом I фази було реалізовано 45 мікропроектів:

- будівництво та реконструкція водопостачання (7 проектів);

- ремонт та придбання обладнання для закладів медицини (12 проектів);

- впровадження заходів з енергозбереження (17 проектів – заміна вікон в школах, 1 – ремонт даху будинку культури, 8 – реконструкція системи енергопостачання з встановленням енергозберігаючого освітлювання).

Найкраще спрацювали Корюківський та Щорський райони.

В цілому, за рахунок коштів ПРООН профінансовано майже 3 млн. гривень.

З районних, сільських, селищних бюджетів на реалізацію Проекту було спрямовано понад 1,3 млн. грн. Кошти громадських організацій склали 470 тис. гривень. За рахунок інших джерел профінансовано понад 76 тис. гривень.

Обласною державною адміністрацією спільно з обласною радою було розроблено програму ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Чернігівській області на 2010 рік. На її реалізацію було використано понад 1,2 млн. грн. з обласного бюджету.

Щодо перспектив, то, як зазначалося, II фаза діяльності Проекту буде зосереджена в основному на інтернаціоналізації та інституціоналізації підходу та забезпеченні сталості результатів. Очікується, що велика роль належатиме партнерству та ініціативності обласного та районного керівництва.

Однією з особливостей цієї фази буде окрема стаття бюджету проекту на фінансування мікропроектів з енергозбереження та енергоефективності, а також використання відновлюваних джерел енергії. Для таких інноваційних проектів фінансування з боку Проекту сягатиме 10 тис. доларів США. До пріоритетів, які були визначені у першій фазі (енергозбереження, водопостачання, медицина, екологія, подолання ізольованості сільських населених пунктів), додасться підтримка малого бізнесу (невеликого виробництва, кооперативів тощо).

Найближчим часом планується підписання договору між Урядом України та ПРООН про II фазу Проекту на 2011-2014 роки, після чого буде підписано угоду про партнерство між Чернігівською облдержадміністрацією, обласною радою та ПРООН.

Наступним кроком стане відбір на конкурсній основі районів та сільських населених пунктів для реалізації мікропроектів.

Підсумовуючи засідання, Наталія Білоус наголосила на важливості Проекту для області, адже завдяки йому громади можуть розкрити свій потенціал та посилити свою роль у процесі місцевого розвитку. Він також, з одного боку, покращує інфраструктуру області, а з іншого – сприяє налагодженню діалогу між представниками влади та громадами, що є одним з важливих принципів демократії. Тому, на її думку, доцільно продовжувати широку інформаційно-роз’яснювальну роботу серед громад регіону про можливості та перспективи Проекту.





Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації