back

Обговорено перспективи розвитку об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівщини

14-05-2015 | 09:47

Перспективи розвитку та проблемні питання діяльності об’єктів природно-заповідного фонду області розглянули на засіданні «круглого столу», що відбулось 13 травня. У засіданні взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, депутати обласної ради, керівники національних та регіональних природних парків, науковці та громадськість.

Під час зустрічі в.о. директора Департаменту Катерина Тканко зазначила, що станом на сьогодні природно-заповідний фонд Чернігівської області нараховує 663 об’єкти загальною площею 254,594 тис. га, що становить 7,71% площі області. По кількості заповідних об’єктів наша область посідає перше місце в Україні і третє – по загальній площі заповідних територій.

Заповідання, як метод територіальної охорони природи, на сьогодні залишається головною гарантією збереження генофонду живої природи, тому Департаментом постійно ведуться роботи по визначенню територій перспективних для подальшого заповідання по всім районам області. Департамент, з даного питання, співпрацює з науковцями Чернігівського національного педагогічного університету ім. Шевченка та Ніжинського державного університету ім. Гоголя.

На даний час продовжуються роботи по розширенню території Ічнянського НПП за рахунок приєднання земель в Ічнянському, Ніжинському та Прилуцькому районах, також ведеться робота по створенню РЛП «Ніжинський», ландшафтного заказника «Обирок» та НПП «Дніпровсько-Деснянське міжріччя».

Директор комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Анатолій Мороз під час зустрічі доповів про виконану роботу, а саме:

- проведена реєстрація юридичної особи КЗ «РЛП «Ялівщина»;

- відкрито розрахунковий рахунок в ГУ ДКУ у Чернігівській області та поставлено на облік в Чернігівському УДК;

- підготовлено та подано комплект документів на відкриття спеціального рахунку для надходження спонсорської допомоги;

- проведена виїзна нарада з представниками громадськості безпосередньо на території парку;

- проводиться необхідна робота по розробці проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок за рахунок земель запасу комунальної власності міської ради для функціонування РЛП «Ялівщина»;

- розроблено логотип РЛП «Ялівщина»;

- створено групу в соціальній мережі фейсбук.

Згодом присутні заслухали інформацію менеджера проекту Європейського Союзу «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ» Олега Колоска та виступи керівників, представників національних та регіональних природних і ландшафтних парків щодо рекреаційної та природоохоронної діяльності. Також учасникам круглого столу було презентовано досвід роботи їхніх колег у Польщі.

Візитними картками нашої області є: Мезинський та Ічнянський НПП, РЛП «Міжрічинський», які є привабливими для українських та іноземних туристів.

Парки активно ведуть роботу щодо розвитку туристичної галузі: закладають еколого-пізнавальні доріжки, екологічні стежки, розроблені веломаршрути, облаштовано місця для короткострокового відпочинку туристів, створено еколого-освітні центри, забезпечують обслуговування відвідувачів із різних регіонів України.

Раціональне освоєння потенціалу національних природних парків, а також регіональних ландшафтних парків може дати прямий економічний результат, забезпечить притік фінансових засобів, зайнятість населення у рекреаційній сфері, розширення сфери оздоровлення населення міст області.

Керівниками парків наголошено про необхідність створення координаційної ради природоохоронних об’єктів області, що в подальшому надасть можливість обмінюватися досвідом роботи, координувати діяльність територій ПЗФ, вивчати проблемні питання та спільно знаходити шляхи їх вирішення.

На завершення засідання акцентовано увагу на те, що еколого-просвітницька діяльність направлена на екологічне виховання молоді, формування у неї бережливого ставлення до навколишнього природного середовища повинна розпочинатись ще з дитячих садочків та молодшої школи, формуючи бережливе ставлення до природи з дитинства.



За інформацією Департаменту екології
та природних ресурсів ОДА