back

Заява Президента України для ЗМІ під час візиту до Німеччини

13-05-2015 | 16:59

Вельмишановна пані Канцлер!

Шановні пані і панове!

Перш за все я хотів би подякувати великому другу України і надійному партнеру Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель за дуже постійну і тверду підтримку, яку Німеччина надає Україні в ці непрості часи.

Рука підтримки німецького народу сьогодні як ніколи потрібна Україні й конкретні кроки – і щодо економіки, і щодо гуманітарної допомоги, де німецький Уряд активно допомагає нам у питанні влаштування переміщених осіб, і у питанні відновлення інфраструктури Донбасу, і в питанні подолання економічної кризи, яка була викликана війною. Ми бачимо Німеччину не лише надійним партнером у двосторонніх відносинах, але й лідером Європейського Союзу, який сьогодні демонструє унікальну єдність і солідарність з Україною. І величезна заслуга в цій єдності й солідарності належить Канцлеру Німеччини. Дуже дякую Вам за це.

Рішучу роль у підтримці європейських прагнень України Німеччина продемонструвала і шляхом ратифікації Угоди про асоціацію, яка була підписана 27 червня минулого року мною в присутності пані Канцлер і нещодавно була ратифікована Бундестагом та Бундесратом і сьогодні фактично готова до підписання. Ми можемо сказати, що темпи, якими європейські країни сьогодні ратифікують Угоду про асоціацію, свідчить про безумовну підтримку, яку Україна сьогодні має в ЄС. Більше 18 країн вже ратифікували цю Угоду, а решта країн планує це зробити найближчим часом.

Безумовно, хотів би підкреслити, що роль Німеччини і особисто пані Канцлера в розробці й підписанні Мінських угод, яке відбулося рівно три місяці тому, є унікальною. 18 довгих годин ми провели у дуже непростих перемовинах, які дозволили нам сформувати документ, що зараз має назву Мінськ-2 або другі Мінські угоди.

Хотів би наголосити, що Україна є абсолютно твердим прихильником неухильного виконання всіх без виключення 13 пунктів Мінських угод. Ми демонструємо реальний прогрес і щодо забезпечення режиму припинення вогню, і щодо відведення військ, і щодо початку робочих підгруп, що відбулися на минулому тижні в Мінську. Туди делеговані найкращі фахівці і ми зацікавлені у вирішенні проблем, які сьогодні стоять перед робочими групами – і в частині безпекової площини, і в частині політичної площини, і в частині економічної площини, і в частині гуманітарної площини.

На жаль, ми сьогодні змушені констатувати, що ми не маємо припинення вогню. Україна кожен день втрачає найкращих своїх синів, не може дочекатися звільнення з полону заручників. Сьогодні більше 400 заручників перебуває в нелюдських умовах, в умовах гуманітарної катастрофи, в полоні бойовиків. Більше 30 українців сьогодні знаходиться в застінках Російської Федерації. Ми наполягаємо та наголошуємо, що Мінськ має бути виконаним безумовно і наші громадяни мають бути найближчим часом звільненні, включаючи Надію Савченко, героя України, депутата українського парламенту, члена Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Ми також наполягаємо на безумовному виконанні пункту про відведення важкої техніки та артилерії, про демілітаризацію Широкиного. Ми з пані Канцлером переконали це зробити під час телефонної розмови в «Нормандському форматі» і отримали чітке зобов’язання та гарантії того, що в Широкиному, в Донецькому аеропорту і в 10 пунктах вдовж лінії зіткнення, де йдуть найбільш запеклі протистояння, будуть розміщенні постійно діючі пости ОБСЄ, Широкино й інші зони будуть демілітаризовані. Це буде сприяти деескалації.

Однак, на жаль, ми поки не бачимо прогресу в цьому напрямі. Я хочу лише підтримати заяву ОБСЄ, яку сьогодні зробив Олександр Хуг, заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, де він чітко наголосив, що всі політичні процеси, всі економічні процеси, всі процеси, які потребують вирішення, в тому числі в гуманітарній площині, мають бути розпочаті лише тоді, коли ми забезпечимо тверде припинення вогню, гарантоване відведення важкої техніки та артилерії, звільнення заручників, можливість інспекторів ОБСЄ перевіряти всі без виключення пункти зберігання техніки та артилерії, яка була відведена, забезпечити контроль над неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону та припинити, нарешті, постачання бойовикам російської зброї і перетину кордону регулярними частинами російської армії.

Сьогодні наші переговори з пані Канцлером будуть присвячені в тому числі і Мінському процесу. Ми висловлюємо тверду надію на те, що нам вдасться забезпечити прогрес. Ми обговоримо і підсумки візиту пані Канцлера до Москви. Впевнені в тому, що альтернативи Мінську не існує. І я як Президент України, безумовно, наголошую на мирному розвитку процесу врегулювання агресії на Сході України.

Дякую.