back

9-10 травня Всесвітній день мігруючих птахів

08-05-2015 | 14:34

Друга субота та неділя травня є днями, у які відзначають Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Історичною передумовою відзначення цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році.

В Україні цей день відзначається з 2006 року. Птахи є важливими для моніторингу стану біорізноманіття, оскільки живуть практично в усіх екосистемах світу. Багато місць існування вразливих видів тварин є також місцем існування птахів. Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає океани, пов’язуючи екосистеми. Зберігаючи їх, ми робимо внесок у глобальне збереження біорізноманіття.

На жаль, на додаток до природних катаклізмів: сильних штормів і поганої погоди, мігруючі птахи стикаються з іншими загрозами, які створює їм людина. Осушення, вирубка лісів, урбанізація ландшафтів призводить до руйнування біотопів. Через це птахи позбавляються місць, де можна перепочити і знайти корм. Крім того, забруднення океанів, морів, річок і повітря також негативно впливає на них. Птахи гинуть через зіткнення з лініями електропередач, маяками, телевізійними вежами. Багато перелітних птахів гине від рук мисливців і браконьєрів.

Святкування цієї дати у 2015 році проходитиме під гаслом «Енергія – зробимо її дружньою для птахів!» (Energy – make it bird friendly!). За часів постійно зростаючого глобального попиту на енергію, розробка нових і поліпшення існуючих технологій відновлюваних джерел енергії є ключовими факторами в прагненні до досягнення низьковуглецевої економіки. Але енергія не може вважатися сталою і екологічно чистою, якщо вона негативно впливає на біорізноманіття, зокрема, на перелітних птахів.

Метою цьогорічної теми є привернення уваги до важливості запобігання, мінімізації негативних наслідків від впровадження нових енергетичних технологій для перелітних птахів і місць їх проживання. А тому в наші дні Всесвітній день мігруючих птахів - це глобальна компанія, мета якої полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місцях проживання та шляхах пересування. Численні заходи Дня закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу. Традиційно цей день відзначається проведенням семінарів, фестивалів, інформаційних компаній, художніх виставок тощо.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає всіх не байдужих приєднатися до відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів 9-10 травня.


За повідомленням
Департаменту екології
та природних ресурсів
облдержадміністрації