back

Валерій Куліч: В оцінці подій минулого ми маємо дійти до якоїсь істини

08-05-2015 | 14:31

8 травня Україна вперше відзначає День пам'яті та примирення. Його встановлено згідно з Указом Президента України з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів.

Сьогодні з цієї нагоди в урочищі «Подусівка» відбувся захід з вшанування пам'яті мирних жителів, розстріляних і закатованих в Чернігові у 1941-1943 роках. За даними комісії по розслідуванню злочинів німецьких фашистів, було знищено близько 15000 мирних жителів (чоловіків, жінок, дітей), партизанів, підпільників та в’язнів Подусівського концтабору. Вони поховані в урочищі в 11-ти братських могилах.

У заході взяли участь голова обласної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники релігійних організацій, державних установ, національно-культурних товариств та жителі міста Чернігова.

У пам’ять про загиблих поминальну літію за загиблими у роки Другої світової війни відслужив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Також у літії взяв участь священик греко-католицької церкви о. Петро (Лоза). Після літії з поминальним словом до присутніх звернувся головний рабин в Чернігівській області Ісроель Сільберштейн.

Наша країна має складну і всебічну історію. Тому не можна підходити до оцінки історичних подій лише з якогось одного боку, як це було в радянські часи. В оцінці тих подій, що відбувалися, ми маємо дійти до якоїсь істини. Ми пам’ятаємо усіх: і жертв Корюківської трагедії, і багатьох інших безвинно знищених у роки війни. Проте дай Бог, щоб таких меморіалів у нас більше не було, - під час спілкування з представниками засобів масової інформації зазначив Валерій Куліч.



Прес-служба облдержадміністрації