back

Перспективні плани формування територій громад розробляються відкрито – це принципова позиція, - В’ячеслав Негода

08-05-2015 | 11:50

Перспективні плани формування територій громад областей мають розроблятися Облдержадміністраціями відкрито та з максимальним залученням усіх учасників реформи: представників громадськості, органів місцевого самоврядування, експертів всеукраїнських профільних асоціацій, депутатів місцевих рад та народних депутатів від областей.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час online-наради Мінрегіону, Асоціації районних та обласних рад за сприяння Асоціації міст України з представниками облдержадміністрацій щодо процесу розроблення проектів перспективних планів формування територій громад, стану функціонування регіональних офісів реформ, плану заходів та завдань щодо посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

— Сьогодні головне завдання полягає не втому, щоб за будь-яку ціну встигнути розробити перспективні плани до якоїсь конкретної дати, а в тому, щоб реформа була правильно сприйнята тими, заради кого вона робиться, тобто мешканцями кожного населеного пункту, кожної області країни, — підкреслив В’ячеслав Негода.

За його словами, ситуація дійсно складається таким чином, що задля успішності реформи сформувати спроможні громади бажано до місцевих виборів.

— Але це не означає, що перспективні плани будуть розроблятися закрито, без інформування громадськості, обговорень та консультацій. Відкритість - це принципова позиція, - зазначив він.

Заступник Міністра порадив керівництву облдержадміністрацій активізувати роботу, в тому числі і за допомогою експертів Офісів реформ, щодо проведення масштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед представників місцевого самоврядування та населення.

— Ми хочемо бачити оперативне висвітлення кожного кроку щодо розробки та затвердження перспективних планів не лише на офіційних інформаційних ресурсах Облдержадміністрацій, а й у широкому колі регіональних ЗМІ, — сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра анонсував також проведення 14-15 травня в Мінрегіоні навчального семінару «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад», на який запрошено по два представники від кожної області, які надалі братимуть активну участь у проведені інформаційно-роз’яснювальної роботи в своєму регіоні.

Як повідомлялося, в Україні стартував процес об’єднання громад і розпочали роботу Офіси реформ, які надаватимуть організаційну, консультативну, інформаційну допомогу облдержадміністраціям у питаннях створення територіальної основи місцевого самоврядування на базовому рівні.