back

Україна наполегливо вимагає повного виконання Мінських домовленостей усіма їх підписантами – Президент

06-05-2015 | 15:44

Президент Петро Порошенко провів зустріч з українськими представниками у робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Володимиром Горбуліним, Євгеном Марчуком, Іриною Геращенко та Ігорем Веремієм.

Глава держави наголосив, що починається новий етап функціонування Тристоронньої контактної групи. Президент повідомив, що після консультацій прийняв рішення делегувати для роботи в робочих підгрупах досвідчених українських політиків. «Маємо розпочати предметні практичні консультації щодо конкретних напрямків виконання положень Мінських домовленостей», – зазначив Глава держави. У всіх робочих підгрупах координацію забезпечують представники ОБСЄ або міжнародних організацій, наголосив Петро Порошенко.

«Жодна ротація, жодні переведення формату, жодні відходи від Мінських домовленостей для нас неприйнятні та неприпустимі», – підкреслив Петро Порошенко. Президент зазначив, що структура робочих підгруп має відповідати структурам Тристоронньої контактної групи. «Жодних переглядів Мінських домовленостей ні українська сторона, ні наші міжнародні партнери не допускають. Наполегливо вимагаємо від підписантів Мінських домовленостей, в першу чергу, від Російської Федерації вичерпних заходів, щоб Мінські домовленості були виконані в повному обсязі», – наголосив Президент.

Президент заявив, що Україна була, залишається і буде твердим прихильником Мінських домовленостей. «Ми неухильно дотримуємось їхньої букви і духу», – заявив Петро Порошенко. Президент наголосив, що критично важливим є дотримання під час переговорів послідовності й кроків з врегулювання ситуації на Донбасі, результатом якого має стати повна деескалація конфлікту. «Першим ключовим пунктом і комплексом заходів з виконання Мінських угод є забезпечення всеохоплюючого припинення вогню, яке має бути верифіковано та підтверджено представниками ОБСЄ», – сказав Глава держави.

Президент також назвав принциповим забезпечення відведення важкої техніки та артилерії у відповідності до процедури, яка зафіксована Мінськими домовленостями та документами ОБСЄ. За словами Петра Порошенка, має бути зафіксовано не тільки звідки виводиться, яка кількість, якими маршрутами, де зберігається, але і забезпечено постійний ефективний доступ представників ОБСЄ для контролю. Президент зазначив, що напередодні 9 травня підтримувані Росією бойовики повертають до буферної зони техніку, яку вони нібито раніше вивели. «Пояснення не витримують жодної критики: вони нібито готуються до параду, готують навчання, проводять бойові тренування. Домовленості треба виконувати, а всю техніку протягом лічених годин треба вивести», – підкреслив Петро Порошенко.

Третя ключова позиція стосується безумовного звільнення всіх заручників. За словами Президента, бойовики гальмують цей процес, посилаючись на очікування робочої групи чи відсутність точних даних стосовно кількості заручників. «Ця позиція не може бути прийнятною для нас і для світу. Мінські домовленості чітко передбачають терміни виконання та чіткий принцип «всіх на всіх», – наголосив Глава держави. Президент також підкреслив, що Росія має звільнити всіх незаконно утримуваних на своїй території.

За словами Президента, робочі підгрупи розподілені за пріоритетами. Зокрема, підгрупа з безпекових питань має узгодити і сприяти реалізації заходів з припинення вогню. «Українська сторона розробила, погодила з ОБСЄ та представниками «Нормандського формату», що ми готові далі йти в забезпеченні припинення вогню та відведення важкої техніки», – повідомив Президент. При цьому він додав, що має бути відповідність Мінським домовленостям всіх умов, кордонів і ліній, а також ефективний контроль за цим з боку ОБСЄ.

Також безпекова підгрупа має обговорити модальність розгортання на території України комбінованої місії з цивільним та військовим компонентом під егідою ООН та ЄС. Під час останніх переговорів в «Нормандському форматі» російська сторона наголосила, що не заперечує проти розгортання в Україні миротворчої місії. За словами Президента, миротворча місія не має підміняти або відміняти Мінські документи, а має працювати паралельно з діяльністю ОБСЄ.

Підгрупа з політичних питань має допомогти в якісній підготовці місцевих виборів, які мають бути проведені у відповідності до українського законодавства та до вимог ОБСЄ. Так, має бути забезпечено діяльність політичних партій, принцип змагальності учасників політичного процесу, роззброєння незаконних збройних формувань, відновлення діяльності українських ЗМІ, повернення представників ЦВК та формування місцевих комісій, роботу міжнародних спостерігачів. «І треба припинити розмови, що вже були вибори. Ніяких виборів у них там не було. Якраз проведення фейкових виборів 2 листопада загнало ситуацію в глухий кут і фактично зруйнувало виконання перших двох Мінських документів», – підкреслив Президент.

Підгрупа з гуманітарних питань має сприяти невідкладному звільненню всіх заручників. «Окреме питання логістики, зберігання та ефективного розповсюдження гуманітарної допомоги в постраждалі райони Донбасу», – відзначив Глава держави. Це стосується української та міжнародної гуманітарної допомоги. Також має бути забезпечено, щоб так звані російські гуманітарні конвої потрапляли в країну через контрольовану ділянку кордону з дотриманням міжнародних процедур.

Підгрупа з соціально-економічних питань має займатися економічною відбудовою Донбасу.

Глава держави наголосив, що тематичні підгрупи не ухвалюють жодних підсумкових зобов’язуючих документів, бо це є виключною компетенцією Тристоронньої контактної групи. «Ні тематичні підгрупи, ні Тристороння контактна група не обговорюють питання, які виходять за рамки Мінських домовленостей», – підкреслив Президент.

Глава держави додав, що поставлені завдання є непростими. «Але я переконаний – правда з нами, весь світ з нами. Врешті-решт, правда переможе», – наголосив Петро Порошенко.

У зустрічі також взяв участь Представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, Президент України у 1994-2005 роках Леонід Кучма.


Прес-служба Президента України