back

Чернігівщина готується до відзначення 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі

28-04-2015 | 13:36

Цього року Україна вперше разом з Європою та світом розпочне вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років 8 травня, яке офіційно оголошено Днем пам’яті та примирення. 9 травня відзначається державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Заходи, приурочені до цих дат на Чернігівщині, повинні відбутися на найвищому організаційному рівні. На цьому акцентував увагу голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч під час робочої наради з підготовки та відзначення в області пам’ятних дат історичних подій Другої світової війни.

Він також підкреслив, що 9 травня – не просто свято Перемоги, а день вшанування загиблих та нині живих учасників бойових дій. Саме тому акцент має бути зроблений на допомогу ветеранам та заходи національно-патріотичного виховання молоді.

Змінюється символіка свята – тепер це червоний мак, який вважається в Європі символом пам’яті про загиблих. Він нагадує слід від кулі, від якого розходиться кров.

До свят передбачено провести низку тематичних заходів в районах та містах області. Серед них – виставки та зустрічі з ветеранами у бібліотечних, музейних та освітніх закладах області. Оскільки усі заходи тісно пов’язані з нинішньою суспільно-політичною ситуацією, до активної участі у них планують запросити бійців-героїв АТО та демобілізованих військовослужбовців.

Одне з найголовніших питань – упорядкування військових поховань, ремонт та реставрація меморіалів, пам’ятників, обелісків і пам’ятних знаків на честь загиблих.

5-8 травня заплановано проведення акції «Зі святом Перемоги!», у ході якої керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних установ та організацій відвідають інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанського руху, солдатських удів за місцем проживання.

8 травня жалобні заходи до Дня пам’яті та примирення розпочнуться з покладання квітів до Меморіалу жертвам фашизму у колишньому урочищі Подусівка. Меморіальний комплекс встановлений 40 років тому на тому місці, де впродовж 1941-1942 років нацистські окупанти розстріляли більше 15 тисяч жителів Чернігова. Після цього відбудеться спільний молебень представників релігійних організацій всіх конфесій за загиблими.

Увечері 8 травня на Красній площі відбудеться пам’ятний громадський захід, який завершиться о 23 годині 01 хвилині загальноукраїнською акцією «Перша хвилина миру». Адже саме в цей час у 1945 році згідно з Актом про беззастережну капітуляцію Німеччини було проголошено припинення вогню.

9 травня за участю керівництва області та міста, ветеранів війни, представників громадськості відбудеться покладання квітів до братської могили у сквері ім. М. М. Попудренка, вшанування воїнів-визволителів біля Могили Невідомого солдата.

Окрему увагу голова облдержадміністрації приділив посиленню заходів безпеки у святкові дні та охороні громадського порядку.

Також Валерій Куліч доручив затвердити остаточний план заходів в районах, враховуючи пропозиції ветеранських організацій та громадськості.

Жоден ветеран, жоден учасник війни не повинен залишитися без уваги та привітань. Багато з них через стан здоров’я та поважний вік не зможуть особисто бути присутніми на святі. Тому завдання влади і громадськості – зробити все, щоб свято прийшло до них, - наголосив очільник області.



Прес-служба облдержадміністрації