back

Президент: Саміт Україна-ЄС надасть потужний поштовх поглибленню відносин

28-04-2015 | 07:39

Президент Петро Порошенко за підсумками саміту Україна–Європейський Союз заявив, що успішні реформи, які запроваджує українська влада за підтримки ЄС, в недалекій перспективі дозволять країні стати членом Євросоюзу.

На підсумковій прес-конференції Глава держави зазначив, що українська влада здійснює непрості реформи, спираючись на виконання Угоди про Асоціацію. «Ми будуємо нову країну, демократичну, з європейськими стандартами, яка, я впевнений, в недалекій перспективі стане членом Європейського Союзу. Це право український народ виборов під час Революції Гідності і виборює сьогодні у війні проти російської агресії», – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що ЄС позитивно оцінює перші результати України на шляху реформ, зокрема стосовно конституційної реформи та децентралізації; боротьби з корупцією; реформи системи правосуддя; реструктуризації енергетичного сектору та покращення бізнес-клімату.

«Головним інструментом впровадження реформ для нас є Угода про асоціацію», – підкреслив Глава держави. Окремі елементи документу активно впроваджуються вже зараз. Україна розраховує, що держави-члени ЄС завершать ратифікацію у найближчі місяці, що дозволить швидко розпочати повне виконання Угоди.

В першу чергу, як наголосив Президент, це стосується створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка має запрацювати з 1 січня 2016 року. «Початок функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі відіграє важливу роль у подоланні економічних викликів», – впевнений Глава держави. За його словами, ринок ЄС стимулюватиме українську економіку до повної модернізації, а відтак – і зростання якості життя в Україні. Президент нагадав, що доказом переваг такого шляху є позитивні результати функціонування режиму автономних торговельних преференцій ЄС для України.

В той же час Україні надзвичайно потрібна всебічна допомога партнерів. «Вітаю рішення ЄС про виділення нашій державі третьої програми макрофінансової допомоги у розмірі 1,8 млрд. євро», – зазначив Президент. Раніше ЄС надав Україні 6 млрд євро допомоги.

Крім того, під час переговорів на саміті була відзначена значна інтенсивність контактів між Україною та Європейською Комісією з питань зміцнення європейської енергетичної безпеки, підтримка Єврокомісії під час тристоронніх консультацій у форматі «Україна – ЄС – Росія» з питань газопостачання, а також допомога ЄС у забезпеченні реверсних поставок газу з Європи. «Важливою для України є участь у процесі створення Енергетичного Союзу, який передбачає залучення до його роботи країн-учасниць Енергетичного Співтовариства», - зазначив Петро Порошенко.

У сфері транспорту ключовим пріоритетом взаємодії залишається якнайшвидше укладення Угоди про Спільний авіаційний простір вже в 2015 році.

Також під час саміту обговорювалось питання надання громадянам України можливості безвізових поїздок до ЄС.

Президент повідомив, що керівництво ЄС позитивно оцінили прогрес у реалізації Плану дій щодо візової лібералізації. «Це дає нам всі підстави сподіватися, що здійснена Україною робота буде на належному рівні оцінена Європейською Комісією та державами-членами ЄС і дозволить вже з наступного року українським громадянам відчути реальні переваги зближення з Європейським Союзом», – сказав Глава держави. Президент повідомив, що 12 травня будуть представлені результати оціночної місії з виконання зобов’язань України, що дозволить сформувати вичерпний план і кроки, які Україна має здійснити до кінця 2015 року, щоб найближчим часом запровадити безвізовий режим з ЄС.

Петро Порошенко зазначив, що в цьому питанні Україна розраховує на підтримку Президентів Європейської Ради Дональда Туска та Європейської Комісії Жан-Клода Юнкера на Ризькому саміті «Східного партнерства».

«Переконаний, що досягнуті сьогодні домовленості, закріплені у Спільній заяві, нададуть потужного поштовху розвитку та поглибленню наших відносин», – резюмував Глава держави, подякувавши Д.Туску та Ж.-К. Юнкеру за плідну і довірливу дискусію.


Прес-служба Президента України