back

Відкриття каплиці "Остання Тарасова дорога"

23-05-2011 | 08:14

21 травня у Батурині заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко взяв участь у відкритті дерев’яної каплиці Св. Миколая. У місці, де 150 років тому у травні відспівували Тараса Шевченка під час перепоховання Кобзаря із Санкт-Петербурга до Канева на Чернечу Гору. Каплицю збудовано з ініціативи мецената Володимира Пащака і його сина Ярослава та за проектом Миколи Гайди майстрами ЗАТ "Львівреставрація".

Освячення каплиці та заупокійну літію по Т.Г.Шевченку відслужили настоятель Свято-Покровського храму УПЦ Київського патріархату отець Роман, секретар Чернігівської єпархії УПЦ Київського патріархату протоієрей отець Роман, отець Михайло із Чернігівського кафедрального собору Великомучениці Катерини та отець Андрій української автокефальної православної церкви із села Зимна Вода Львівської області.

Відновлювальні роботи були розпочаті ще в минулому році. 22 серпня 2010 було освячено хрест на капличці. Всередині вона оздоблена іконами, рушниками і вирізьбленим із дерева образом Святого Миколая, які зробили митці з Львівщини.

Звертаючись до присутніх Віктор Тканко зазначив: «Ми відкриваємо сьогодні не просто капличку, а й храм душі кожного з нас, адже протягом життя Тарас Шевченко був хранителем і носієм духовності нашого народу».

Також він від імені голови облдержадміністрації Володимира Хоменка висловив вдячність за особистий внесок у розвиток культурної спадщини Володимиру Пащаку, вручив йому Почесну грамоту голови облдержадміністрації, фрагмент дерев’яних конструкцій цитаделі та книги.

До заходу долучилась Міжпарламентська делегація. Парламентарі з Росії, України та Казахстану рухаються маршрутом «Останній шлях Тараса Шевченка», вшановуючи пам’ять про Великого Кобзаря.

Жінки привезли вогонь, який пройшов через всю Україну від південного заходу до північного сходу. Його помістили до каплички.

Чудовим завершенням свята стали виступи дуету зі Львова «Бандурна розмова» та тріо бандуристок «Червона калина».













Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації