back

Обговорено напрямки співпраці з потенційними учасниками паливно-енергетичного кластеру

23-04-2015 | 15:30

Концептуальні засади кластерної моделі управління енергетичним господарством регіону та майстер-план її формування розглянуто на робочій зустрічі потенційних учасників паливно-енергетичного кластеру на території Чернігівської області, що відбулась 23 квітня в Департаменті інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА.

У заході взяли участь науковий керівник ТОВ «Інститут інтелектуальних інвестицій» Валентин Підвисоцький, засновник ТОВ «ЕСКО ГАРАНТ» Володимир Рябоненко, в.о. директора Комунального підприємства «Центр державно-приватного партнерства» Юрій Агафонов та представники ТОВ «Трансбудсервіс», ТОВ «МАГГРУП», ТОВ «ВТП СМІТ», ТОВ «Монтаж-Енергобуд», ТОВ «ЕСКО-Енерго Інвест», ТОВ «ВТП «Перспект», ТОВ Промоушен Груп», Консалтингова компанія «Ageenko Brothers».

У своєму виступі директор Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА Олег Міщенко відмітив, що скорочення споживання природного газу, розвиток енергозбереження та вирішення нагальних екологічних проблем - найбільш актуальні задачі, що стоять сьогодні перед Україною та Чернігівською областю зокрема.

За його словами, енергетична безпека країни суттєво залежить від ступеню диверсифікованості енергоносіїв, що використовуються для задоволення її енергетичних потреб. Проблема з газопостачанням, що виникла в Україні, ще раз продемонструвала нагальну необхідність пошуку і впровадження енергозберігаючих технологій та використання альтернативних і відновлюваних джерел енергії.

— Метою імплементації кластерної моделі тепло-енергозабезпечення на рівні області є надання споживачам теплової та електричної енергії доступних та якісних послуг з тепло-енергопостачання, - зазначив директор Департаменту.

У ході робочої зустрічі з потенційними учасниками кластеру обговорені основні можливі напрямки співпраці. Зокрема, це поставка високотехнологічного обладнання, виконання проектних та монтажних робіт, поставка сировини та палива (дрова, солома, торф, пелети, брикети, тощо), виконання робіт з енергоаудиту та термосанації закладів бюджетної сфери.

Також порушувалось питання щодо подальшої реалізації інвестиційних проектів з переоснащення теплоенергетичного комплексу області для роботи на місцевих альтернативних видах палива та заміщення споживання природного газу.

Наприкінці зустрічі науковий керівник ТОВ «Інститут інтелектуальних інвестицій» Валентин Підвисоцький відповів на запитання, які виникали під час обговорення теми створення та функціонування паливно-енергетичного кластеру на території Чернігівської області.


Довідково: Паливно-енергетичний кластер - це група взаємопов'язаних підприємств, спеціалізованих постачальників, постачальників послуг, що працюють у теплоенергетичній сфері.

Метою створення паливно-енергетичного кластера є впровадження організаційних, фінансових, інформаційних заходів з енергозбереження та застосування нових енергоефективних технологій в Чернігівській області, побудова кластерної моделі управління енергетичним господарством регіону з метою підвищення ефективності його функціонування.



За інформацією
Департаменту інвестиційного розвитку
та капітального будівництва ОДА