back

Президенти України та Франції домовились про жорстку координацію дій у реалізації Мінських угод

23-04-2015 | 07:48

Президенти України та Франції під час зустрічі у Парижі домовилися про чітку і жорстку координацію дій щодо повного виконання Мінських угод.

У заяві для засобів масової інформації за підсумками переговорів Президент Петро Порошенко відзначив, що йдеться про повне припинення вогню, якого, на жаль, зараз не існує, за інформацією ОБСЄ, не через вину української сторони. Також Президент заявив про необхідність відведення важкого озброєння, звільнення всіх заручників, а також про безперешкодний доступ ОБСЄ на всі точки, де може зберігатися зброя, встановлення пунктів спостереження і 24 годинне чергування на них.

Президенти Порошенко та Олланд домовились, що обидва докладатимуть максимум зусиль для підвищення ефективності, сили і спроможності місії ОБСЄ.

Президент заявив про необхідність додаткової безпекової присутності на Донбасі, яка зараз там потрібна. «Щодо формату необхідно обов’язково знайти компроміс», - сказав він. Глава держави наголосив що і миротворці, і поліцейські місії слугуватимуть гарантією забезпечення миру та стабільності. «Ми маємо знайти варіант, який буде максимально ефективним», - сказав Президент Порошенко, і додав: «Миротворці не є альтернативою ОБСЄ. Кожен з них має свої функції. Завдання миротворців – унеможливити відхід від мирних домовленостей».

Президент України подякував Президенту Франції, як одному з лідерів Європейського Союзу, за особисту відданість справі пошуку миру в Україні та досягнення стабільності в Європі.

Президент Порошенко зазначив, що формат досягнення миру в Україні не випадково називається «Нормандським», оскільки був започаткований в День висадки союзницьких військ у Нормандії. «Франція засвідчила свою лідируючу роль в мирному процесі», - сказав Глава держави.

Президент наголосив на тому, що досягнення миру на Донбасі - не лише українське питання, а питання європейської та глобальної безпеки. Петро Порошенко подякував Франсуа Олланду за відповідальну позицію та всі зусилля, «які ми витратили, щоб укласти Мінські угоди, альтернативи яким немає, це - єдиний шлях встановлення миру і стабільності».

Говорячи про необхідність політичного врегулювання, Президент знов наголосив на важливості проведення чесних і прозорих виборів на Донбасі для обрання законних представників народу Донбасу, з якими треба вести переговори щодо облаштування мирного життя.

Президент наголосив на важливості вирішення питання звільнення заручників, особливо – українського пілота Надії Савченко.

Окремо глави держав обговорили питання співробітництва у військово-технічній сфері. «Констатуємо відсутність будь-яких проблем», - сказав Петро Порошенко.

Президент подякував за надзвичайну теплоту і гостинність, яку українська делегація відчула на французькій землі.


Прес-служба Президента України