back

Голова облдержадміністрації зустрівся з делегацією м. Меммінгена

21-05-2011 | 13:39

В рамках проведення 20-23 травня Днів Меммінгена в Чернігові, присвячених 20-річчю встановлення партнерських стосунків між містами Чернігів-Меммінген, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко зустрівся з представниками офіційної делегації, до якої увійшли держслужбовці, освітяни та підприємці.

Вітаючи присутніх на гостинній Чернігівській землі, Володимир Хоменко згадав історію зародження дружби та партнерських стосунків між містами, ініціаторами якої були представники Ліонського клубу міста Меммінген, що висловили бажання допомогти постраждалим від Чорнобильської катастрофи. Це визначило пріоритети подальшої співпраці, зокрема, у наданні гуманітарної допомоги, молодіжних контактах, галузях медицини, освіти, культури.

За 20-річний період партнерських стосунків медичним закладам міста німецькою стороною передано устаткування для операційних, наркозні і дихальні апарати, операційні столи, апарати ультразвукової діагностики, значна кількість медичного устаткування, транспорту та медикаментів.

Підсумком спільних дій між навчальними закладами Чернігівщини та Меммінгена є відкриття вкрай необхідних на ринку праці професій у сферах комерційної діяльності, автосервісу, сантехніки, деревообробки. Значна кількість освітніх закладів регіону оснащені сучасним обладнанням, завдяки якому запроваджено нові методики навчання.

Керівник області зауважив, що відвідування чернігівськими дітьми гостинної баварської землі (а це близько 500 чоловік), проведення Днів міст та інші культурні проекти зблизили та духовно збагатили наші народи.

«Саме такі контакти найкраще сприяють інтеграції нашого суспільства до європейського співтовариства», - підкреслив голова облдержадміністрації, додавши, що вважає знаковим те, що ця зустріч відбувається під час святкування Дня Європи в Україні.

Володимир Хоменко наголосив, що курс на набуття повноправного членства в ЄС є визначальним як для внутрішнього розвитку України, так і в її зовнішніх відносинах. За визначенням Президента України Віктора Януковича, європейська інтеграція є і залишається незмінним пріоритетом зовнішньої політики нашої держави. Інтеграція в європейський політичний, економічний, правовий та гуманітарний простір є орієнтиром для проведення системних реформ модернізації країни.

«Послідовне та ефективне використання механізмів співробітництва з Європейським Союзом має стати базисом стійкого економічного розвитку нашої держави, основою стратегії реформування всіх основних сфер суспільства та запровадження європейських стандартів з метою підвищення якості життя населення України», - зазначив очільник області.

Він також акцентував увагу присутніх на пріоритетних напрямках розвитку України та Чернігівської області, зауваживши, що для соціально-економічного розвитку регіону важливим є досвід європейських країн і в першу чергу Федеративної Республіки Німеччина, яка є одним з провідних торговельно-економічних партнерів області, стабільно посідаючи третє місце за обсягами зовнішньої торгівлі після Російської Федерації та Республіки Білорусь. За підсумками 2010 року обсяг зовнішнього товарообігу області з Німеччиною склав 54,2 мільйони доларів США. На економіку регіону ефективно працює майже 44 мільйони доларів німецьких інвестицій, в основному у сільгоспвиробництві.

Продукція чернігівських підприємств також присутня на німецькому ринку.

«Впевнений, що наша зустріч закріпить існуючі та відкриє нові можливості для поглиблення всебічного співробітництва Між Чернігівською областю та Баварською землею», - наголосив Володимир Хоменко.

За значний особистий внесок у встановлення та розвиток партнерських відносин між Черніговом та Меммінгеном він вручив Подяку облдержадміністрації обербургомістру м. Меммінген Доктору Іво Хольцінгеру, а також подарував йому Атлас України.

У свою чергу Іво Хольцингер подякував голові облдержадміністрації Володимиру Хоменку та Чернігівському міському голові Олександру Соколову за гостинність та багаторічну плідну співпрацю, а також висловив переконання у тому, що існуючі партнерські відносини бідіть наповнюватися новим змістом та сприятимуть подальшому розвитку добросусідських відносин між Німеччиною та Україною.


















Прес-служба облдержадміністрації