back

На Чернігівщині науковці досліджували роль України у Другій світовій війні

16-04-2015 | 14:38

15 квітня на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбулась науково-практична конференція «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною). Свої наукові доробки представили співробітники Українського інституту національної пам’яті, провідні історики та викладачі з Київської, Чернігівської та Черкаської областей.

Відкриваючи роботу конференції в.о. ректора ЧОІППО імені К.Д. Ушинського Віктор Довбня зазначив: «Проведенням сьогоднішньої конференції ми не тільки гідно вшановуємо подвиг українського народу, його визначний внесок в антигітлерівську коаліцію під час Другої світової війни, висловлюємо повагу усім без винятку борцям за мир та увічнюємо пам'ять про них, а й утверджуємо спадкоємність традицій воїнів-переможців нацизму і нинішніх захисників Вітчизни». Він також наголосив на важливості розвінчання міфів в історії та закликав усіх присутніх до застосування багатоаспектного мислення та вироблення нових підходів у дослідженні подій Другої світової війни.

Під час пленарного засідання проблему державної політики національної пам’яті щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років висвітлив співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. Крім того, він детально проаналізував архівні документи щодо особливостей організації та діяльності партизанського руху на території України.

Доцент кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання ЧОІППО імені К.Д. Ушинського Михайло Коропатник проаналізував внутрішні і зовнішні чинники глобальних конфліктів та провів паралель між подіями напередодні світових воєн ХХ століття із теперішньою ситуацією на сході України.

Соціально-економічну ситуацію, яка склалась в Україні напередодні Другої світової війни, та радянську тактику «випаленої землі» на українських землях у 1941 році проаналізував співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

Надзвичайно цікавим виявився виступ вчителя Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ніжинської районної ради Ніни Авраменко, яка розповіла про організацію та забезпечення навчального процесу в школах Лосинівського району в період окупації (1941-1943 роки). Зокрема, вона на основі архівних документів та свідчень очевидців детально проаналізувала стан успішності та відвідування учнів, матеріальне забезпечення шкіл району, становище учителів під час окупації, а також участь педагогів та вихованців у русі опору.

Загалом тематика виступів науковців охоплювала питання руху опору в Україні, зокрема і на Чернігівщині, та в інших європейських державах у період Другої світової війни, роль жінок та місце православної церкви у Радянському Союзі в часи Другої світової війни. Історики-краєзнавці Чернігівщини висвітлили питання проведення військових дій на території Козельця у роки Другої світової війни та запровадження окупаційного режиму на Срібнянщині, розкрили особливості освіти у Чернігові, зокрема навчального процесу в початкових школах, у період нацистської окупації та функціонування медико-санітарної мережі міста Ніжина і району в умовах німецького «нового порядку».

Не оминули увагою дослідники і розгляд основних аспектів повсякденного життя населення Чернігівщини в умовах нацистської окупації, дослідили зміни історичних поглядів та підходів до оцінки і розуміння Другої світової війни у російських підручниках, а також акцентували увагу на проблемі патріотизму та виховання милосердя на уроках Другої світової війни.

Завершилась конференція підведенням підсумків.



За інформацією
Управління освіти і науки ОДА