back

15 квітня – день екологічних знань

15-04-2015 | 12:07

Кожен рік 15 квітня у всьому світі відзначають День екологічних знань.

Свято засноване у 1992 року, коли на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро обговорювались проблеми навколишнього середовища, підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу в реалізації стратегії стійкого розвитку людства.

В Україні день екологічних знань відзначається з 1996 року за ініціативою громадських природоохоронних організацій.

Головна мета свята – впровадження екологічних знань і формування екологічної культури населення, інформування громадськості стосовно екологічної безпеки та стану навколишнього середовища.

Завдання екологічного виховання – сприяти накопиченню екологічних знань, виховувати любов до природи, прагнення берегти, примножувати її, формувати вміння і навички діяльності в природі. Естетична краса природи сприяє формуванню моральних почуттів обов’язку та відповідальності за її збереження, спонукає до природоохоронної діяльності.

У нашій країні екологічна просвіта та виховання є одним із пріоритетних напрямків роботи загальноосвітніх установ. Адже від екологічної культури підростаючого покоління залежить майбутнє всієї планети. Звичайно, вирішити глобальні екологічні проблеми можна тільки спільними зусиллями на загальнодержавному і світовому рівні, але поліпшити екологію місця проживання під силу навіть одній конкретній людині.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації безперервно співпрацює з громадськими організаціями, студентами, школярами. Постійно запрошуючи на засідання «за круглим столом» для обговорення нагальних екологічних проблем. Одним з першочергових завдань зустрічей є згуртування громадськості для спільної мети - збереження природи та виховання громадянина, який вміє «екологічно» мислити.

Важливо також відзначити, що День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто займається екологічним просвітництвом і освітою, але і для всіх жителів нашої планети, адже мова йде про безпечне життя в майбутньому всіх нас. Прищеплення екологічної культури сьогодні — запорука збереження здоров'я майбутніх поколінь!


За інформацією
Департаменту екології та
природних ресурсів
облдержадміністрації