back

Підбито підсумки роботи області за перше півріччя

26-08-2011 | 15:04

Підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку, бюджету області та результатів діяльності райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення за перше півріччя 2011 року розглянуто сьогодні на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

Аналізуючи хід виконання Програми соціально-економічного розвитку на 2011 рік, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк, зокрема, зазначив, що одне з головних завдань, що стоять перед областю у сфері економіки – це повернення позитивної динаміки у промисловості.

Протягом січня-червня в області хоча і вироблено промислової продукції на 5,4 млрд грн, проте це менше минулорічного рівня.

Найгірші результати мають Бобровицький, Козелецький та Ніжинський райони.

Основний негатив йде через незавантаженість потужностей Прилуцького НГВУ та Гнідинцівського газопереробного заводу, внаслідок чого обсяги виробництва добувної та нафтопереробної галузей скоротились, відповідно на 12,2 % і 26,9 %.

Ще одна галузь, яка формує понад 40 % промислових обсягів – харчова за підсумками півріччя допустила скорочення на 3 %.

Всі інші галузі демонструють висхідну динаміку зростання. Хоча в кожній із них є проблемні підприємства, з якими потрібно працювати.

У розрізі районів та міст з приростом спрацювали підприємства 9 районів та м. Ніжина. На рівні минулорічної позначки зупинились Козелецький район та м. Прилуки.

В той же час негативну динаміку демонструють місто Чернігів та 11 районів.

Протягом першого півріччя в економіку області залучено 730,8 млн грн інвестицій в основний капітал, що на 27,1 % більше проти минулорічного періоду.

Разом з тим, м. Ніжин і 14 районів скоротили обсяги їх вкладення.

До початку року збільшився на 3,3 % і загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, який склав 98 млн. дол. США.

У будівельній галузі обсяг виконаних робіт на 5,1 % перевищив минулорічний показник.

Водночас не працювали будівельні підприємства у Бобровицькому, Варвинському, Куликівському, Ріпкинському, Семенівському районах, ще 6, а також мм. Прилуки, Ніжин суттєво змінусували.

Протягом першого півріччя ц.р. введено в експлуатацію 16 тис. м2 житла, у т.ч. 4 багатоквартирних житлових будинки загальною площею 10,2 тис. м2 та 5,7 тис.м2 житла індивідуальних забудовників.

Леонід Подоляк акцентував увагу присутніх на питанні, що потребує особливої уваги. На соціально-економічний розвиток області передбачено у цьому році рекордну суму коштів з державного бюджету – 106,2 млн. гривень. Ще 33,7 млн. грн. буде спрямовано на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць комунальної власності.

Тож звертаючись до керівників районів і міст та відповідних управлінь облдержадміністрації, він наголосив: необхідно вжити усіх заходів щодо повного та ефективного освоєння державних коштів, а також забезпечити необхідне співфінансування.

У сфері підприємництва у першому півріччі діяло 5715 малих підприємств та 46,3 тис. суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.

Серед результатів конструктивного діалогу влади з підприємницьким середовищем щодо суті здійснюваних реформ відзначено врахування значної частини пропозицій регіону стосовно спрощення процедури відкриття бізнесу, удосконалення дозвільної системи, податкового законодавства тощо.

Керівникам районів та міст доручено і надалі вживати заходів, спрямованих на посилення ролі підприємництва в структурній перебудові економіки, широкого залучення підприємців до реалізації реформ.

Автомобільним транспортом перевезено 1,2 млн т вантажів, що на 11,5 % більше минулорічного періоду.

З метою поліпшення пасажирських перевезень з початку року на конкурсних засадах відкрито ще 5 нових та продовжено роботу 44 автобусних маршрутів, на яких задіяно 107 одиниць транспортних засобів.

Разом з тим, половина районів та мм. Чернігів і Прилуки скоротили обсяги перевезення пасажирів.

Цінова ситуація на споживчому ринку області відповідала загальнодержавним тенденціям, індекс споживчих цін склав 105,8 %.

Кількість введених робочих місць склала 10,3 тис. одиниць. За сприяння служби зайнятості отримали роботу 11,2 тис. громадян, що на третину більше аналогічного періоду 2010 року, рівень працевлаштування склав 30,6 %, а рівень зареєстрованого безробіття зменшився до 2,4 % (по Україні – 1,8 %).

Поступово зростає і рівень оплати праці. Середньомісячна заробітна плата в червні 2011 року становила 2052 гривні, у середньому за січень-червень –1872 грн, що більше минулорічного періоду на 16,4 %.

Разом з тим, попри активні зусилля органів влади, не вдалося поки що подолати таке ганебне явище як заборгованість із виплати заробітної плати, яка на 1 липня склала 27,3 млн грн і збільшилась з початку року на 27,1 %.

Якщо на економічно активних підприємствах вона поступово зменшується, то на підприємствах-банкрутах – зросла у 1,8 рази. При цьому майже 70 % її сформувало ВАТ «ЧеЗаРа».

У територіальному розрізі наростили борги міста та майже кожен другий район. Найбільші їх суми мають Чернігів, Прилуки, Ніжин, Борзнянський, Менський, Бахмацький, Чернігівський та Щорський райони.

За словами начальника головного управління економіки облдержадміністрації, для виходу на заплановані показники погашення заборгованості, керівникам територій необхідно подвоїти зусилля на розв’язанні проблем, які стримують зростання рівня заробітної плати, зниження частки низькооплачуваних працівників, а також вживати всіх передбачених чинним законодавством заходів, спрямованих на погашення заборгованості.

У галузях освіти та охорони здоров’я найгірші результати мають Бобровицький, Городнянський та Менський райони.

З початку року розпочали діяльність 8 дошкільних навчальних закладів і 8 груп на базі діючих дитячих садків, в результаті чого дошкільною освітою охоплено 58,3 % дітей області.

Проте існуюча мережа цих закладів не в повній мірі задовольняє потреби територіальних громад, адже близько 40 % дітей не мають можливості відвідувати дитячі садки. Тому районні державні адміністрації спільно з органами місцевого самоврядування повинні забезпечити виконання регіональної програми розвитку дошкільної освіти.

На покращання матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області використано 20,8 млн гривень. З метою наближення спеціалізованої медичної допомоги до людей на базі Ніжинської ЦМЛ відкрито відділення амбулаторного гемодіалізу обласної лікарні та стаціонарне відділення для ветеранів війни, а для Чернігівської міської лікарні № 2 придбано сучасне обладнання для лікування серцево-судинної патології, яке мають лише 3 регіони України.

У сфері культури проводились урочисті заходи до святкових та пам’ятних дат, відбулись творчі звіти районів та міст, присвячені святкуванню 20-ї річниці незалежності України, виділено 293 тис. грн. на поповнення бібліотечних фондів, проведено капітальні ремонти музею-заповідника М. Коцюбинського та деяких споруд Менського зоопарку.

Продовжується робота з розбудови музейних комплексів «Древній Любеч» та «Лісоград».

У сфері фізичної культури та спорту здійснювались заходи, спрямовані на зміцнення матеріально-спортивної бази.

Зокрема, у ході проведеного традиційного місячника «Спорт для всіх – спільна турбота» відремонтовано і оновлено 640 відкритих ігрових і тренажерних майданчиків; завершується реконструкція стрільбища бази олімпійської підготовки з біатлону; з державного бюджету виділено 5,6 млн. грн. на продовження реконструкції ДП «Олімпійський навчально-спортивний центр ”Чернігів”».

Оцінюючи результати роботи області, з якими вона перетнула екватор року, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: вся робота органів виконавчої влади та місцевого самоврядування повинна бути спрямована на те, щоб показники, визначені Програмою соціально-економічного розвитку області на 2011 рік, були виконані у повному обсязі.

«Ми з вами визначили орієнтири, які збираємося досягнути, зорієнтували на це трудові колективи та жителів області, тому конкретні результати цієї роботи стануть оцінкою кожному керівникові району», - наголосив очільник області.

Він також відмітив, що у полі зору кожного голови районної державної адміністрації повинні зараз бути питання підготовки навчальних закладів до нового навчального року та підготовки до нового опалювального сезону перш за все закладів бюджетної сфери та інші актуальні питання життєдіяльності району.

Крім того, Володимир Хоменко доручив керівникам районів провести аналогічні засідання Колегій на місцях, проаналізувати роботу за перше півріччя, всі помилки і упущення, зробити висновки і рухатися далі у напрямку забезпечення виконання завдань, поставлених керівництвом держави.















Прес-служба облдержадміністрації