back

Президенти України та Польщі вшанували пам'ять жертв тоталітаризму

10-04-2015 | 07:48

Президент України Петро Порошенко та Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський разом з дружинами відвідали Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» – одне з найбільших поховань жертв тоталітаризму, де вшанували пам'ять загиблих від комуністичного терору українців, поляків та представників інших народів.

«Поруч з українцями тут навічно упокоїлися і найкращі сини польського народу. За прямим наказом Сталіна і Берії без будь-якого суду, без слідства тисячі польських офіцерів, тисячі представників інтелігенції були знищені у катівнях НКВС і поховані в тому числі і тут, на зрошеній кров’ю землі Биківні», – відзначив у своєму виступі Президент України.

За словами Президента, події в Биківні стали відлунням вересня 1939 року, коли Адольф Гітлер разом із Йосипом Сталіним розв’язали Другу світову війну і спробували поділити Європу. «Аншлюс, анексія, окупація – наш східний сусід щойно освіжив в нашій пам'яті, що це таке», – сказав Петро Порошенко. Президент підкреслив, що не можна забувати жахіття, які пережили польський та український народи у ХХ столітті, аби більше ніколи не повторилися Бабин Яр чи Катинь, Голокост чи Голодомор.

Водночас Президент зазначив, що, попри трагічні сторінки історії, обидва народи з гідністю подолали етап примирення та пробачення і перейшли до міцної дружби, взаємної підтримки та стратегічного партнерства. «Пам’ять про страшні часи терору зміцнює наші прагнення разом будувати майбутнє, у якому головною цінністю є людина, її життя, її права та свободи», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що в боротьбі за ідеали свободи і демократії виявилися найкращі риси українського та польського народів – незламний потяг до свободи та готовність реальними справами допомагати один одному. Петро Порошенко підкреслив, що Польща демонструє єдність та підтримку у час, коли Україна зіткнулася з агресією, зазіханням на територіальну цілісність та суверенітет.

Президент висловив співчуття польському народові. «Вічний спокій невинним жертвам і глибоке співчуття живим. Боже, дай сили пережити біль тяжкої втрати і змилуйся над нами! Хай живе українсько-польська дружба!», –заявив Петро Порошенко.

Президент Польщі Броніслав Коморовський подякував українцям за облаштування місця пам’яті жертв тоталітаризму. «Тут, у Биківнянському лісі, де ми молимось за жертвами, хотів би, щоб ми пам’ятали, що загроза є постійною, а пам'ять про жертви може бути захистом та зброєю проти цих загроз», – наголосив він.

Президенти вшанували пам'ять жертв тоталітаризму хвилиною мовчання та встановили вінки до Братської могили. Глави двох держав з дружинами також поклали квіти та встановили лампадки до українських та польських пам'ятних знаків.


Прес-служба Президента України