back

Доходи місцевих бюджетів Чернігівщини зростають

08-04-2015 | 13:31

Доходи місцевих бюджетів (без врахування трансфертів) Чернігівщини у січні-березні поточного року склали понад 438 мільйонів гривень. Із них до загального фонду надійшло більше 433 мільйонів гривень, до спеціального (без врахування власних надходжень бюджетних установ) – 5,2 мільйони гривень, повідомляє Департамент фінансів облдержадміністрації. Бюджетні призначення за цей період забезпечено більше ніж на 128%. Так загальний фонд виконано на 128%, спеціальний фонд – на близько 138%.

За інформацією фінансистів, у порівнянні з відповідним періодом минулого року доходи місцевих бюджетів (без врахування трансфертів) зросли на майже 49 мільйонів гривень. Зросли на чверть і доходи загального фонду бюджету області та становили 87 мільйонів гривень. Водночас, доходи спеціального фонду (без врахування власних надходжень бюджетних установ) зменшилися на 38 мільйонів гривень або на 88%.

Фінансові ресурси місцевих бюджетів, у першу чергу, спрямовувались місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування на оплату праці. Так, у березні у бюджетах районів і міст обласного значення на здійснення зазначених виплат направлено близько 69% усіх видатків, на захищені статті – понад 90 %.

Проте станом на 01.04.2015 заборгованість із виплати заробітної плати в області складає 116 мільйонів гривень, у тому числі за термінами виплат, що пройшли – майже 17 мільйонів гривень.

Затримки з виплатою заробітної плати пояснюються обмеженістю у місцевих бюджетах області власних доходів. Помісячні розписи субвенцій з державного бюджету не враховують реальну потребу в коштах на здійснення видатків установами освіти і охорони здоров’я. Ще однією причиною затримок стало надходження в останній день березня освітньої та медичної субвенцій (26 та 32 мільйони гривень) до місцевих бюджетів. Отже розподілити і спрямувати ці кошти на оплату праці вже не було можливим.

Втім, як запевняють фахівці, заборгованість буде погашатися по мірі надходження власних доходів, базової дотації, а також освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.


За інформацією Департаменту фінансів ОДА