back

У Києві стартував проект «Маки пам’яті»

08-04-2015 | 12:20

Дружина Президента України Марина Порошенко та Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович оголосили про заходи до 70-річчя завершення Другої світової війни.

Червоні маки — символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність.

Під гаслом «Пам'ятаємо. Перемагаємо» пройдуть День пам’яті та примирення і відзначення 70-річчя перемоги над нацизмом 8-9 травня.

Проект «Маки пам’яті» 7 квітня презентували у Мистецькому Арсеналі у Києві дружина Президента України Марини Порошенко, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, Заступник голови адміністрації Президента України Ростислав Павленко, відомий суспільний діяч Євген Нищук.

- Друга світова війна торкнулася кожної української родини — і ця пам'ять залишиться з нами назавжди. Ми маємо для цієї пам'яті історичний український символ — образ квітки маку, який завжди був пов'язаний із війною та військом, — каже Марина Порошенко. — Ми родиною підтримуємо символ маку, як знак пам'яті тих хто боронив і боронить нашу землю, хто віддав своє життя за наше майбутнє.

Вона закликала всіх українців долучитися до акції пам'яті і 8-9 травня одягти квітку маку, тим самим віддати шану героям і пам’ять усім жертвам війни.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович підкреслив: «Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Пам’ять про події, які відбувалися на нашій землі, робить нас сильнішими, має оберігати від помилок минулого і допоможе перемогти сьогодні».

- Коли ми пам'ятаємо – ми перемагаємо, — говорять ініціатори акції.

Внесок України в перемогу об’єднаних націй над нацизмом значний. Україна належала до східноєвропейського театру війни, однак українці воювали по всьому світу. Український слід залишився на полях головних битв на інших фронтах: Вестерплятте, Дюнкерк, Монте-Кассіно, Нормандія, Маньчжурія. Найбільше українців (до 6 млн.) перебувало у Червоній армії, в структурах українського визвольного руху (УПА та ОУН) — близько півмільйона осіб, майже 250 тис. – в арміях Польщі, Великої Британії, Франції, Канади, США. Загалом брали участь у бойових діях 7 млн. українців.

Як відомо з минулого року Україна вшановує пам’ять полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом — квіткою маку. Цьогоріч вперше 8 травня — день капітуляції нацистської Німеччини — на офіційному рівні за європейською традицією став Днем пам’яті та примирення. Відповідний Указ Президент України підписав 24 березня 2015 р. Заходи із вшанування розпочалися в січні із річниці визволення концабору Авшвіц і триватимуть до вересня — річниці завершення Другої світової війни.



За повідомленням
прес-служби
Українського інституту
національної пам’яті