back

Українсько-латвійські стосунки необхідно наповнити економічним змістом – Валерій Куліч

07-04-2015 | 10:14

Республіка Латвія поки що не є провідним, проте вважається перспективним зовнішньоекономічним партнером Чернігівщини. Торік латвійські інвестиції вкладалися у сільське господарство, оптову торгівлю та нерухомість. Область експортувала до Латвії зернові, рослинну олію, шпалери, сухе молоко, механічне обладнання, паркет та цукерки.

Зацікавленість сторін у реалізації спільних проектів триває. Цими днями на Чернігівщині з робочим візитом перебуває делегація Республіки Латвія на чолі з Міністром сільського господарства Янісом Дуклавсом. До складу делегації також входять депутат Сейму Республіки Латвія Айнарс Межуліс та генеральний директор продовольчої і ветеринарної служби Республіки Латвія Маріс Болодіс. Мета візиту – налагодження взаємовигідної співпраці в сільськогосподарському виробничому та переробному секторах.

Побачити на власні очі досягнення та ознайомитися з перспективами розвитку провідних галузей агропромислового комплексу області латвійські високопосадовці змогли на підприємствах Ічнянського району. Делегацію супроводжували голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч та голова обласної ради Микола Звєрєв.

Зокрема, на ВАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» гості з Латвії ознайомилися з технологією заготівлі та переробки сільськогосподарської молочної продукції. Ринок збуту 18 видів продукції підприємства – 32 країни.



На ПОСП "Жадьківське" делегація відвідала корівник на 400 місць з автоматизованою системою годівлі, доїння та управління стадом, іншими новітніми розробками.



Наступним об’єктом відвідування став СТОВ «Інтер» – один з найбільших у районі виробників продукції рослинництва. Підприємство реалізує зернові не лише в межах країни, але й постачає продукцію до Литви, Германії, Австрії та Угорщини. Нові форми та методи господарювання, застосування сучасних технологій у рослинництві дають можливість господарству бути рентабельним і посідати передові позиції в районі.



Як наголосив голова облдержадміністрації Валерій Куліч, приїзд Латвійської делегації дуже важливий з точки зору економічного розвитку.

Найголовніше питання для області – це розвиток економіки. Яку б ми проблему не брали – політичну, соціальну чи ще якусь, одразу виникає питання – де взяти кошти. Тому іншого шляху, ніж їх заробити, у нас немає. Політичні стосунки у нас Латвією хороші. А щоб вони міцніли, треба наповнити їх економічним змістом, - зауважив очільник області.

За його словами, в Україні частина підприємств вже сертифікована. І на Чернігівщині також є підприємства, що мають сертифікати на постачання продукції до Європейського Союзу. Однак отримати їх не так просто, оскільки потрібно докласти зусиль і вирішити чимало технічних питань. Проте Валерій Куліч переконаний, що лише переорієнтувавшись на європейські ринки, ми житимемо краще.



Прес-служба облдержадміністрації