back

На базі кабінету «Довіра» у Козелецькій центральній районній лікарні відкрито сайт антивірусної терапії

07-04-2015 | 09:00

У Чернігівській області проводиться робота щодо децентралізації медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД, у тому числі шляхом створення сайтів для проведення антиретровірусної терапії у закладах охорони здоров’я. Такий сайт уже створений у Козелецькій ЦРЛ.

До цього часу ВІЛ-інфіковані області мали змогу отримувати спеціальне лікування лише в обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом та на сайті на базі антиретровірусної терапії кабінету «Довіра» Прилуцької ЦМЛ.

Відкриттю ресурсу передувала ретельна підготовча робота фахівців обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та Козелецької ЦРЛ. Це підбір пацієнтів, навчання персоналу, вирішення організаційних питань, доставки та зберігання препаратів. За підтримки Чернігівського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» проведено ремонт, оснащено меблями та комп’ютерною технікою кабінет «Довіри».

Створення сайту проводиться у рамках виконання Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки та з метою максимального охоплення інфікованих спеціалізованим лікуванням за місцем проживання.

— Саме вчасне призначення антиретровірусної терапії має визначальний вплив на продовження та якість життя хворих і є вагомим елементом профілактики ВІЛ-інфекції серед населення,— підкреслив головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун.

Слід пам’ятати, що використання АРВ-терапії знижує ризик передачі ВІЛ від однієї людини іншій. Антиретровірусну терапію в області отримують 1500 осіб, з них жителів Козелецького району – 68. Як показує практика, наближення розширених ВІЛ-сервісних послуг додає можливості у найкоротші терміни покращити охоплення диспансерним наглядом осіб, у яких виявлено ВІЛ-інфекцію, своєчасно розпочати лікування та знизити розповсюдження хвороби серед населення району.



За інформацією
Управління охорони здоров’я облдержадміністрації