back

Дбайливий господар – основа розвитку села

13-04-2011 | 15:18

Саме на цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко в ході робочої поїздки до Менського району під час відвідування фермерського господарства «Бутенко» у с. Дягова, яке сьогодні є одним з найуспішніших сільськогосподарських підприємств району.

Господарство успішно функціонує, стрімко розвивається та розширює свою господарську діяльність, в першу чергу, завдяки амбітному, цілеспрямованому керівнику – Олексію Бутенку, який зарекомендував себе не лише талановитим організатором, а і дбайливим господарником.

Працівники фермерського господарства – це жителі села Дягова, які мають постійну та гідну роботу, стабільний заробіток. Там же працює і вся родина Олексія Івановича – дружина, троє синів та невістки.

Господарством ефективно використовується вся земля, яка на сьогоднішній день знаходиться в користуванні, своєчасно та в повному обсязі сплачується орендна плата власникам орендованих земельних ділянок.

Загальна посівна площа ФГ „Бутенко” у 2010 році становила 1474 га. Зернові та зернобобові культури вирощувалися на площі 685 га, валовий збір зерна склав 2603 тонни, при середній урожайності 38 ц/ га (по району 18,7 ц/ га).

Технічні культури вирощувалися на площі 268 га, серед яких соя, ярий ріпак, гірчиця, коріандр, розторопша.

Картопля займала площу 150 га, накопано 2035,5 тонн, урожайність 136 ц/ га, (по району 116 ц/ га).

Кормові культури були посіяні на площі 221 га. Під урожай 2011 року посіяно 350 га озимої пшениці, 85 га озимого жита, 105 га озимого ріпаку.

Керівник господарства постійно слідкує за новітніми тенденціями та технологіями в сільськогосподарський галузі, своєчасно впроваджуючи їх у своїй діяльності, відвідує багато агрономічних виставок та форумів не лише в межах країни, а і за кордоном. Господарство займається сортооновленням та виведенням високопродуктивного насінневого матеріалу, регулярно експериментує з вирощуванням нових, не характерних для району, видів сільськогосподарських культур.

У 2010 році господарством ФГ „Бутенко” побудовано сучасне овочесховище на 2000 тонн, що дасть можливість цілорічно забезпечувати попит населення району на овочеву продукцію.

Під час огляду господарства голова облдержадміністрації Володимир Хоменко високо оцінив також його здобутки у галузі тваринництва.

Сьогодні у ФГ «Бутенко» утримується 270 голів великої рогатої худоби, в тому числі 187 корів. Валовий надій молока за січень-березень 2011 року склав 130 тонн. За цей же період вироблено близько 5 тонн м’яса.

Крім того, в господарстві утримується 38 нетелів високопродуктивних порід, закуплених за рахунок переробного підприємства ПП КФ „Прометей” (філія „Менський сир”) для забезпечення його молочною продукцією. Також у 2011 році планується будівництво та реконструкція молочно-товарної ферми на 540 голів корів з використанням державних коштів.

Як зазначив Володимир Хоменко, господарство тримається правильного курсу не лише у сільськогосподарській діяльності, оскільки його керівник значну увагу приділяє розвитку соціальної сфери та інфраструктури села. За власні кошти проведено 6,4 км міжселищного газопроводу вартістю 550,7 тис. грн, відремонтовано дороги до села, виділено 201,6 тис. грн. для відновлення дитячого садка та 11 тис. грн. для ремонту Свято-Покровської церкви с. Дягова. Господарство вирощує картоплю для школи, надає допомогу пожежній частині села.

Олексій Бутенко також є головою Менської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, займається охороною навколишнього природного середовища, переймається питаннями дотримання правил полювання та природоохоронного законодавства на території району: він займався організацією ліквідації стихійних сміттєзвалищ у селі, очищенням берегів сільської річки від сміття тощо.

У 2008 році Олексій Іванович отримав відзнаку «Срібне серце» в номінації «Благодійник року», а у 2009 році – Знак Пошани Міністерства Аграрної політики України. У 2010 році ФГ „Бутенко” було визнане кращим господарством у галузі рослинництва в Чернігівській області.

Серед проблемних питань, озвучених керівником господарства очільнику області Володимиру Хоменку – низька закупівельна ціна на молоко та відсутність державної підтримки сільгоспвиробника.

Під час зустрічі голова облдержадміністрації пообіцяв господарству підтримку у межах повноважень та чинного законодавства, зауваживши, що обов’язок влади – надавати всіляку підтримку тим перспективним господарствам, завдяки яким молодь повертається до села, аби відродити його.























Прес-служба облдержадміністрації