back

Погода сприяє врожаю та обмежує терміни посівної

15-04-2011 | 16:55

Погодні умови квітня з дощовими опадами та помірним температурним режимом сприяють проведенню весняно-польової кампанії в Україні. Про це 15 квітня під час селекторної наради Міністерства аграрної політики та продовольства України повідомив керівник “Укргідрометцентру” Микола Кульбіда. В чернігівській студії у нараді взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації з питань агропромислового розвитку Олександр Шанойло та керівники відповідних підрозділів і організацій.

Як повідомив Микола Кульбіда, квітневі дощі значно поповнили запаси вологи у ґрунті, що сприятиме доброму розвитку посіяних культур в більшості регіонів країни. Але тепла для швидкої вегетації ярини не вистачає. За прогнозами головного метеоролога країни, у другій половині квітня очікується суха погода та поступове підвищення температурного режиму, що сприятиме польовім роботам.

У травні очікується помірний температурний режим і вірогідний дефіцит опадів. У зв’язку з дещо пізнім початком посівної кампанії через погодні умови, терміни посівної значно скорочуються.

Саме тому керівник департаменту рослинництва Міністерства аграрної політики та продовольства Олександр Демидов наголосив, що темпи посіву ранніх зернових та зернобобових потрібно прискорити вдвічі. За його даними, в Україні посіяно 70 відсотків ранніх зернових, а науково обґрунтовані терміни їх сівби вже спливають.

В Чернігівській області, до речі, аграрії багатьох районів ведуть польові роботи в декілька змін і навіть вночі. Так, сільгоспвиробники Семенівського району здійснюють нічне підживлення озимого клину новинкою аграрного ринку — агрегатом “Роса”, що пересувається на великих колесах-повітряних подушках.

Учасники селекторної наради, яку вів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий, обговорили цінову ситуацію на продовольчих ринках країни, стан укладання форвардних контрактів на зерно майбутнього врожаю та поточну ситуацію в окремих регіонах.

Прес-служба головного управління
агропромислового розвитку облдержадміністрації