back

Президент України Петро Порошенко: Керувати Чернігівщиною мають чернігівчани

31-03-2015 | 18:48

Ця думка неодноразово звучала у виступах Президента України під час його перебування в Чернігові.

— Визначальною для призначення голови Чернігівської облдержадміністрації стала комбінація трьох факторів, — зазначив Президент, відповідаючи на запитання журналістів. — Перше, я думаю, що на Чернігівщину у якості керівників мають повертатися чернігівчани.

Петро Порошенко додав також, що людина, яка народилася тут, сформувалася як особистість, дуже добре знає особливості регіону і має чітку програму розвитку області повинна мати можливість реалізувати свою програму і її очолити. Команда Президента дуже уважно вивчала ставлення людей до кандидатів на посаду голови облдержадміністрації. І дійшла висновку, що Валерій Куліч достатньо авторитетна в регіоні людина: став депутатом у мажоритарному окрузі, де продовжив активну діяльність, люди його знають і добре відгукуються. Це стало другим аргументом на користь цього призначення. І третім Президент визначив обізнаність і досвід роботи Валерія Куліча в аграрній галузі. Адже саме ця галузь є провідною і найперспективнішою для України. Вже сьогодні близько третини валютної виручки у державі надходить від реалізації сільськогосподарської продукції. Крім того, зауважив Президент, людина, яка працювала у сільському господарстві, вміє працювати від зорі до зорі. Отже, комбінація цих трьох факторів обумовила вибір Президентом кандидатури, яку одноголосно підтримав і Уряд України.

Підсумовуючи відповідь, Президент побажав новопризначеному голові облдержадміністрації успіхів і висловив упевненість, що Чернігівщина сьогодні здатна продемонструвати ефективні реформи.

Проте, якщо депутати підтримають законодавчу ініціативу Президента, значна частина повноважень обласних державних адміністрацій має перейти до територіальних громад. Разом з відповідальністю. При цьому громади матимуть більше прав, у тому числі й при розподілі бюджетних коштів. Облдержадміністрація ж виконуватиме функції «префектури»: контролюватимуть, щоб в регіоні не було сепаратизму, корупції, координуватимуть діяльність органів центральної влади на території громад. А левову частку виконавчих функцій буде передано виконкомам місцевих рад, обраних на нових виборах. Таким чином, вирішувати більшість актуальних для Чернігівщини питань, визначати їх пріоритетність будуть самі ж чернігівці.

Президент затвердив склад конституційної комісії, яка має розробити й винести на широке всенародне обговорення зміни до Конституції України, які передбачатимуть децентралізацію влади та позбавлення недоторканості депутатів та суддів всіх рівнів.

Наступні запитання стосувалися взаємин нашої держави з Російською Федерацією. Як оцінює Президент виконання Мінських домовленостей та чи регулюватиме держава присутність російського бізнесу на українському ринку, передовсім, скупівлю підприємств з метою обанкручення.

Про виконання Мінських домовленостей є позитивні й негативні новини. Серед позитиву — суттєве зменшення жертв збройного протистояння як серед військових, так і серед мирного населення. На переконання Президента України, вже один цей факт вартий того, щоб були підписані угоди у Мінську. Крім того, після переговорів у білоруській столиці з полону бойовиків повернулися близько 140 українських військових. Це ще один плюс. Значна частина важкої артилерії, мінометів була відведена з обох сторін. Але Україна виконала свої зобов’язання, а підтримувані Росією бойовики — не в повні мірі. І це підтверджують спостерігачі ОБСЄ.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна продовжує наполягати на негайному та неухильному дотриманні домовленостей: звільненні заручників, в тому числі й тих, кого незаконно утримують на території РФ, повному припиненні вогню, відведенні до встановлених меж важкої техніки та допуску ОБСЄ до будь-якої точки території конфлікту. Тільки після виконання цих умов Україна готова приступити до реалізації наступних пунктів угоди: у відповідності до ЗУ «Про особливості місцевого самоврядування…» створити умови для проведення відкритих місцевих виборів за українським законодавством та стандартами ОБСЄ. На території Донецької та Луганської областей має бути відновлено трансляцію українських телеканалів, діяльність українських політичних партій та виборчих комісій, бойовики повинні бути роззброєні, а російські найманці — виведені за межі україно-російського кордону.

— Україна — країна миру, її Президент є президентом миру. Але якщо Мінські домовленості будуть порушуватись, якщо певні сили концентруються сьогодні на певних ділянках для нанесення удару по Україні, — наголосив Глава держави,— ми робимо все можливе сьогодні для підвищення боєздатності української армії, для побудови глибоко ешелонованих фортифікаційних споруд, які дозволять нам тримати оборону і забезпечити надійний захист держави.

Керівництво держави прагне бути готовим і до мирного розвитку процесу, і до продовження агресії як військової, так і економічної. Тому в Україні здійснюється контроль за виконанням інвестиційних зобов’язань. І це разом з дотриманням соціальних гарантій та недопущення банкрутства підприємств буде одним із головних завдань новопризначеного голови облдержадміністрації. Вже найближчим часом, запевнив Президент, вийде рішення РНБО про посилення санкцій стосовно окремих громадян РФ, які брали активну участь в окупації Криму та в агресії проти України. Санкції передбачають з-поміж іншого арешт активів та рахунків і застосовуватимуться у повній синхронізації із заходами Європейського Союзу та США.

Ще одне економічне запитання стосувалося ситуації у банку «Приват». Президент повідомив, що, за його інформацією, відтік коштів з цього банку припинився і запевнив, що держава не допустить банкрутства цієї фінансової установи.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації