back

В нинішньому році аграріям потрібно більше уваги приділити посіву таких культур, як жито та овес

04-04-2011 | 15:32

Про це сьогодні під час селекторної наради повідомив перший заступник міністра аграрної політики України Микола Безуглий. В чернігівській студії у нараді взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло та керівники відповідних підрозділів і організацій.

Як зазначив перший заступник міністра, регіони, які традиційно вирощують жито, в тому числі Чернігівщина, мають суттєво збільшити площі посіву під цією культурою. Для стимулювання сільгоспвиробників Аграрний фонд України буде купувати жито в регіонах на умовах форварду за високими цінами. Міністерство аграрної політики та продовольства також рекомендує селянам сіяти більше вівсу, оскільки попит на цю культуру на ринку збільшується.

Як повідомлялось на селекторній нараді, цього року в Україні очікують отримати майже 45 мільйонів тонн зерна, що на 6 мільйонів тонн більше, ніж торік. В багатьох регіонах посівна кампанія триває повним ходом, а в деяких південних областях вже завершується сів ранніх зернових та зернобобових культур.

На нараді йшлося і про цінову ситуацію на продовольчих ринках. Підкреслювалось, що в умовах світового зростання попиту, стан цін на харчі в Україні є прогнозованим. Динаміка зростання уповільнилась і контрольована. Для цього проводиться низка заходів, зокрема, Аграрний фонд надає регіонам борошно за інтервенційними цінами, відбуваються щотижневі виїзні ярмарки тощо.

Крім того Аграрний фонд планує надавати всебічну фінансову підтримку аграріям для вирощування врожаю. З цією метою Уряд виділяє майже п’ять мільярдів гривень. Вже у квітні заплановано освоїти майже 1,9 мільярда гривень в основному за рахунок укладання форвардних контрактів з сільгоспвиробниками на закупівлю зерна майбутнього врожаю.