back

Урочистості з нагоди 20-річчя незалежності України

22-08-2011 | 17:08

22 серпня в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка відбулося урочисте зібрання та святковий концерт з нагоди 20-річчя незалежності України.

Зі словами привітання до присутніх звернувся голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Він, зокрема, зазначив, що Україна – це тисячолітня історія, упродовж якої були злети і падіння. Періоди розквіту змінювалися десятиліттями взаємної ворожнечі та міжусобної боротьби, яка часто завершувалась втратою суверенності.

Кожний з історичних періодів закарбовано в літопису державотворення української нації: від часів зародження державності у прадавніх слов’янських племен – до утвердження Київської Русі як однієї з наймогутніших країн тогочасної Європи; від часів входження українських земель до складу інших державних утворень – до волелюбної Козацької держави Богдана Хмельницького; від культурного, мовного та географічного роз’єднання – до національного піднесення початку ХХ століття; від включення до складу СРСР як однієї з п’ятнадцяти радянських республік – і до початку 90-х років.

Апогеєм усіх звитяжних змагань за самостійність і національну ідею стали події серпня 1991 року, коли України здобула незалежність, відстояла своє право на державність.

«Два десятиліття пройшло відтоді, як українці стали господарями у своєму домі, взяли на себе відповідальність за країну та її майбутнє. Нині Україна – це суверенна держава.

Зрозуміти значення подій 20-річної давнини, які привели до утворення Незалежної України, ще не повною мірою вдалося сучасним істориками та науковцям.

Лише тепер, коли від часу появи на геополітичній карті світу нової держави пройшло два десятиліття, ми можемо осягнути найважливіший історичний урок – наша незалежність була здобута мирним шляхом, без проявів нетерпимості, ворожнечі та насильства. Більше того, на етапі державотворення проявились найкращі риси українства – виваженість та обачність, терпеливість та почуття відповідальності як за всю країну, так і маленьку батьківщину, своїх рідних, близьких, товаришів і однодумців.

Видається, що саме тоді були закладені підвалини всіх перетворень задля утвердження незалежності – демократичних, реформаторських, можливо не завжди успішних, проте здійснюваних з величезною турботою та любов’ю до своєї країни.

Україна – це наше спільне бажання жити та працювати задля власного добробуту. Протягом усіх років незалежності не втрачали актуальності прагнення до взаєморозуміння та єднання заради добра і порядку в рідній країні», - підкреслив у виступі Володимир Хоменко.

Очільник області наголосив: Україна – це впевненість у завтрашньому дні. Адже всі кроки, здійснені у напрямку налагодження діалогу громадськості та влади за останній рік, надзвичайно посилили суспільну активність, надали поштовх новим формам і принципам громадської самоорганізації.

Підтвердженням цього є діяльність при обласній та районних державних адміністраціях громадських рад, які стали виразниками інтересів широкого кола інститутів громадянського суспільства та долучились до обговорення найрізноманітніших питань: від реформування гуманітарної та соціальної сфери на Чернігівщині до моніторингу виконання законів України та контролю за діяльність органів влади.

Прогрес у налагодженні успішної комунікації між владою та громадськістю дозволяє не лише об’єктивно оцінювати сучасний стан регіону, а й з упевненістю дивитися в майбутнє, здійснювати стратегічне планування розвитку області на роки.

Так, у цьому році затверджено важливий за своїм значенням документ – Середньострокову програму соціально-економічного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки «Чернігівщина-2015. Спільний шлях до добробуту». Розроблена за участю експертів, економістів, громадськості та із залученням фахівців Національної Академії наук України, ця програма визначає стратегію розвитку економіки області на п’ять років та одночасно є планом дій по виконанню в регіоні завдань національної Програми економічних реформ Президента України «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Володимир Хоменко відмітив, що Чернігівщина – це відкритий для інвестицій та розвитку підприємництва регіон. Сьогодні промисловість області – це багатогалузевий комплекс, який об’єднує близько 250-ти великих та середніх підприємств, продукція яких експортується до 76-ти країн світу.

Завдяки залученню інвестицій, як зовнішніх, так і внутрішніх, нове дихання отримали підприємства традиційно розвиненої в області харчової галузі.

Сільське господарство поступово стає найбільш сучасною галуззю економіки області, де передові технології у поєднанні з належною організацією праці дозволяють якісно змінювати структуру посівних площ, збирати високі врожаї та розвивати м’ясо-молочне тваринництво.

Тільки в цьому році буде введено в експлуатацію 8 молочних комплексів на 6 тисяч голів, прискорюється нарощування поголів’я великої рогатої худоби. Аграрії Чернігівщини поставили за мету вийти на щорічні показники валового збору зернових на рівні двох мільйонів тонн.

За словами керівника області, механізми, закладені у земельну реформу, дозволять вже найближчим часом залучити до сільськогосподарського товаровиробництва значні інвестиції, спонукають виробників раціонально використовувати нашу землю, а головне – власники земельних паїв нарешті отримають справедливу плату за оренду землі, а село – потужний імпульс до розвитку соціальної сфери.

Чернігівщина – це сучасні міста, великі та маленькі віддалені села. За двадцять років змінився зовнішній вигляд обласного та районних центрів – нові, зведені з використанням сучасних технологій і матеріалів житлові та адміністративні будинки, торгівельні комплекси, готельні та розважальні центри, заклади освіти і культури стали окрасою наших міст. Прикладом успішних проектів у містобудуванні може слугувати поява у м. Чернігові за роки незалежності нового мікрорайону «Масани», який поступово забезпечується необхідною інфраструктурою і продовжує зростати.

Завдяки будівництву підвідних газопроводів та газифікації населених пунктів області, будівництву і ремонту доріг, об’єктів соціальної сфери поліпшується рівень якості життя у сільській місцевості.

Володимир Хоменко зауважив: Чернігівщина – це перлина національної культури України, край, де високо цінується духовна спадщина, розвивається мистецтво, відроджується музейна справа. За останні два десятиріччя в області започатковано унікальні за змістом та творчим наповненням культурно-мистецькі дійства: літературно-мистецькі свята, фольклорні і театральні фестивалі, конкурси молодих виконавців. Високопрофесійні творчі колективи вражають своїми виступами не лише жителів області та України, а й широко відомі в усьому світі.

Саме роки незалежності стали періодом розквіту Чернігівщини у принципово новій для себе сфері – туристичній. Радо зустрічають гостей історико-меморіальний музей-заповідник Пантелеймона Куліша «Ганнина Пустинь», Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут», Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів Стародавній», історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» у місті Новгород-Сіверському, палацово-парковий ансамбль «Качанівка» в Ічнянському районі.

Триває робота над включенням історичної частини міста Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Розбудовуються об’єкти історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч». Оновлюються експозиції музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» у Щорському районі. Своєрідною візитною карткою області став Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» у Батурині, який тільки в цьому році відвідало майже 200 тисяч туристів. У 2008–2009 роках було здійснено низку заходів відновлення колишньої резиденції українських гетьманів.

Голова облдержадміністрації наголосив: Чернігівщина – це турбота не лише про духовний світ, а й про фізичне здоров’я людей. Галузь охорони здоров’я області за останні два десятиліття стабільно наближається до рівня світових стандартів, внаслідок чого постала потреба реформування системи первинної та вторинної медико-санітарної допомоги.

Запроваджено інститут сімейного лікаря, підвищився рівень дієвості спеціалізованої медичної допомоги, у пологових закладах використовуються новітні технології. За останні роки в області почали діяти сучасні центри спеціалізованої медичної допомоги – рентген-операційна та діалізний центр у м. Чернігові, його філії в Прилуках і Ніжині для потреб жителів віддалених районів.

«Почуття гордості за Чернігівщину переповнюють нас, коли мова заходить про досягнення у галузі фізичної культури та спорту. Саме за роки незалежності вихованці обласних спортивних товариств демонстрували вражаючі результати на Олімпійських іграх. Першу для незалежної України олімпійську нагороду здобула на зимових Олімпійських іграх 1994 року наша землячка Валентина Цербе. Підхопивши цю естафету, чемпіонками літніх Олімпійських ігор 2004 року в Афінах стали Олена Костевич та Наталія Скакун. На Олімпійських 2008 року іграх срібну медаль здобули Ольга Коробка, бронзову – Наталія Давидова.

У цей період спортсмени Чернігівщини вперше почали виступати і завойовувати медалі на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх, встановлюючи європейські та світові рекорди у важкій атлетиці і кульовій стрільбі. Будемо очікувати на достойний виступ наших спортсменів на літній Олімпіаді в Лондоні наступного року.

Всі ці досягнення є наслідком цілеспрямованої політики підтримки спорту центральною та місцевою владою, направлення фінансових ресурсів на розвиток спортивної інфраструктури області. Вже найближчим часом потужну допомогу від держави для реконструкції та оновлення спортивної бази олімпійського навчально-спортивного центру «Чернігів» отримає наш стадіон імені Юрія Гагарін, - наголосив Володимир Хоменко.

У своєму виступі він також торкнувся змін, що сталися у релігійному житті області за останні 20 років. Якщо на початку 90-х років на її території діяло близько 250-ти релігійних громад, то нині їх майже 900. Відновили свою діяльність 10 православних монастирів, працюють християнські місії, духовні навчальні заклади та недільні школи. Релігійним громадам повернено понад 70 культових споруд, збудовано близько 140 храмів та молитовних будинків.

На високому рівні в області відзначено 1000-ліття Чернігівської єпархії Української православної церкви, 300-ліття канонізації Святителя Феодосія, 400-ліття Густинського Свято-Троїцького монастиря, 350-ліття Данівського Свято-Георгіївського монастиря. Значна робота проведена по підготовці та відзначенню 2000-ліття Різдва Христового, 1020-річчя хрещення Київської Русі. У цьому році відзначається 100-річчя прославлення святителя Іоасафа Білгородського, що був родом з Прилуччини.

За словами Володимира Хоменка, Чернігівщина – це регіон якісних перетворень в освітній галузі та соціальній сфері. Увага місцевих органів влади сьогодні спрямована на виконання завдань Року освіти та інформаційного суспільства, проголошеного згідно з Указом Президента України, а також на реалізацію низки обласних програм з розвитку позашкільної освіти, підтримки обдарованої молоді, «Шкільний автобус», облаштування навчальних закладів сучасним обладнанням та інших.

З початку року вже відкрито 9 дитячих садків, ведуться підготовчі роботи щодо відкриття дошкільних навчальних закладів майже в усіх районах області.

Справжнім подарунком до 20-ї річниці незалежності стали підсумки цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання – 13 випускників шкіл області отримали максимально можливий результат у 200 балів. Та й у попередні роки за підсумками тестування область стабільно входила до десятки кращих в Україні. Це – гідна відповідь нашої учнівської молоді на увагу, що приділяється розвитку освітянській галузі.

З метою стимулювання праці педагогів в області засновано учительські премії імені Софії Русової та Георгія Вороного. Значний поступ спостерігався за останні роки у системі вищої та професійно-технічної освіти Чернігівщини, яка орієнтується, в першу чергу, на підготовку спеціалістів з урахуванням попиту на ринку праці в регіоні та державі.

«Головною ж гордістю Чернігово-Сіверського краю є, безумовно, наші люди – працьовиті, самовіддані, справжні патріоти України та рідної Чернігівщини.

Продовжуючи прадавні традиції, коли вихідці з Чернігово-Сіверських земель – духовні святителі, державні мужі, просвітителі – ревно трудилися на благо всього слов’янського світу, уродженці Чернігівщини відзначилися і на багатьох ділянках державотворення новітньої України.

Наша область – батьківщина видатних державних діячів, серед яких Президент України у 1994–2004 роках Леонід Кучма, перший Голова Верховної Ради України Іван Плющ, очільники Уряду, Верховного Суду і Конституційного Суду України, Центральної Виборчої Комісії, керівники інших центральних органів влади.

З Чернігівщиною пов’язані імена 10-ти наших співвітчизників, удостоєних найвищої державної нагороди – звання Героя України. На Чернігівщині живуть і працюють сотні заслужених працівників усіх галузей економіки області, видатні митці, творчі та непересічні особистості.

Наші земляки – сивочолі учасники війни та ветерани праці, які перебувають на заслуженому відпочинку. Наші сучасники – учнівська та студентська молодь, численні робітники та службовці, що працюють на підприємствах, в організаціях і господарствах області. Всім їм низький уклін та щира вдячність за сумлінну працю в ім’я сильної, економічно розвинутої, незалежної України», - відмітив Володимир Хоменко.

За його словами, роки становлення нашої молодої держави збіглися у часі з процесами глобальної трансформації, які радикально вплинули на стан життя всієї світової спільноти.

«Настав час змін, і ми маємо довести своє право на гідне місце серед розвинених держав світу, утвердити національну конкурентоспроможність, забезпечити стійкий соціально-економічний розвиток і високі стандарти життя громадян.

Саме така мета покладена в основу Програми економічних реформ Президента України, які послідовно втілюються в життя протягом 2010–2011 років. Вітчизняні та закордонні експерти, науковці та громадськість підтверджують правильність напрямків оновлення країни, окреслених у Програмі реформ», - підкреслив він.

Економічні зрушення, розпочаті в минулому році, лише набирають обертів. Прийнято новий Податковий кодекс, триває діалог центральної та місцевої влади з підприємцями щодо забезпечення високого рівня економічної свободи. Запрацював механізм надання державної підтримки пріоритетним інвестиційним проектам у реальному секторі економіки. Сформовано ефективну вертикаль влади, здатної до впровадження системних і послідовних рішень. Запроваджується принципово нова система пенсійного забезпечення.

Всі ці та безліч інших перетворень якісно вплинули на фінансову стабільність держави та дозволили вже в цьому році розпочати виконання взятих перед суспільством зобов’язань – підвищувати соціальні виплати відповідно до відновлення економічного зростання.

«Нас іще чекає багато змін, які торкнуться практично всіх сфер суспільного життя. Вже найближчим часом має запрацювати ринок сільськогосподарських земель, для чого вже прийняті або готуються відповідні законопроекти.

У процесі розробки перебуває принципово нова нормативна база для дерегуляції і спрощення відносин держави та бізнесу.

Попереду завершення адміністративної та початок адміністративно-територіальної реформи, подальше вдосконалення виборчої системи, створення необхідної правової бази і дієвого механізму боротьби з корупцією. Ключове значення має завершення конституційної реформи, яка шляхом стабілізації конституційного простору утвердить якісно нову демократичну модель політичної системи європейського зразка.

Ці та інші заходи, направлені на виконання поставленого Президентом України завдання увійти до «Великої двадцятки», спонукають до проведення реформ і в соціальній та гуманітарній сферах. Першочерговими завданнями для влади є подолання бідності, функціонування справедливого пенсійного та соціального забезпечення, дієвої та ефективної системи охорони здоров’я, забезпечення рівного доступу всіх громадян до якісної освіти.

У щорічному посланні до Верховної Ради України Глава держави зазначив: «Наше спільне завдання – витягнути Україну з історичної «ями» перехідного періоду… Гарантувати реалізацію неписаних, але життєво важливих, невід’ємних прав кожного громадянина на вільний розвиток, на успіх, на чесне життя і на звичайне людське щастя жити в справедливому, вільному і відкритому суспільстві. Забезпечити на практиці справедливість і верховенство права, поступальний розвиток демократичних інститутів. Саме в реалізації цих завдань полягає наша спільна національна мета».

Ці настанови нашого Президента мають слугувати дороговказом усім, хто працює заради кращого майбутнього рідної України, кому небайдужа доля українського народу», - резюмував Володимир Хоменко.

Він привітав присутніх з 20-річним ювілеєм держави та вручив землякам державні нагороди.

«Хай наша спільна праця задля України стане запорукою добра і злагоди в суспільстві, слугуватиме надійною опорою для зміцнення народовладдя і процвітання рідної Чернігівщини», - побажав Володимир Хоменко.

Після урочистої частини відбувся святковий концерт.





























Прес-служба облдержадміністрації