back

Отримати житлові субсидії громадянам стало значно простіше

25-03-2015 | 15:11

З 1 квітня в Україні суттєво зростуть комунальні тарифи. Зокрема, планується підвищення плати за газ, електрику, гарячу воду та теплопостачання для населення. Для тих громадян, кому важко буде заплатити за комунальні послуги, Уряд впровадив нову систему надання субсидій за спрощеними умовами. Кабінет Міністрів України вніс зміни у Положення про порядок призначення та надання жителям субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Спрощений порядок надання житлових субсидій запроваджується в країні з 1 травня поточного року.

На сьогодні субсидії отримують 1,2 мільйона сімей. У зв’язку з різким зростанням тарифів кількість громадян, потребуючих державної допомоги, може збільшитися до 10-12 мільйонів. Але на фінансування субсидій Уряд передбачив 25 мільярдів гривень.

Для отримання субсидії не потрібно буде стояти в черзі, заповнювати декларацію на 90 питань, носити довідки до органів соцзахисту. Тепер достатньо заповнити та подати лише два документи — заяву та декларацію до структурного пiдроздiлу за мiсцем реєстрацiї заявника. Причому форми заяви та декларації істотно спростили - до однієї сторінки замість трьох та п'яти відповідно. Ці документи можна буде надiслати й поштою, бажано рекомендованим листом з повідомленням, щоб уникнути непорозумінь.

Уже у квітні кожна родина отримає у поштову скриньку бланки заяви та декларації.

Субсидiя для вiдшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься тепер на дванадцять мiсяцiв, а не на опалювальний сезон, як тепер.

Ще одна відмінність — автоматичне подовження нарахування субсидій на наступний рік. Тобто всі додаткові документи будуть отримані органами соцзахисту у порядку обміну від Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та ін.

Натомість Урядом скасовані обмеження щодо наявності у власності кількох житлових приміщень, двох автомобілів, вимога для безробітних про стан на обліку в центрі зайнятості. Право на субсидію отримають і орендарі у разі укладання офіційного договору про винаймання житла.

При оформленні субсидії враховуватимуть "чисті" доходи, тобто ті, з яких уже сплачено податки.

Отже, як бачимо, отримати державну допомогу на сплату житлово-комунальних послуг населенню країни стало значно простіше.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА
за матеріалами КМУ