back

Ефективна співпраця соціальних партнерів має важливе значення на шляху долання кризових явищ у суспільстві

25-03-2015 | 10:02

На цьому наголошували учасники спільного засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради та обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення.

На початку засідання було обрано голову координаційного комітету, яким став виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, секретаріат та затверджено план роботи на 2015 рік.

Сторони також детально проаналізували реалізацію положень Генеральної угоди та виконання зобов’язань регіональної.

Голова правління Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців, співголова тристоронньої ради Володимир Козир зауважив, що виконання деяких зобов’язань торік унеможливлювалося економічною та фінансово-кредитною кризою, політичною нестабільністю та війною на сході країни. Фінансові втрати, нестабільність та бурхливий розвиток нелегального бізнесу спричинили зменшення продукції, скорочення робочих місць, вимушені відпустки за власний рахунок та навіть звільнення працівників з підприємств.

За його словами, сьогодні роботодавців турбує відсутність прогнозування реального захисту вітчизняного товаровиробника, підтримка та розвиток експортного потенціалу. Проте вони налаштовані на виконання завдань, основним з яких є виплата заробітної плати та подолання існуючої заборгованості.

Як зазначив голова ради профспілкових організацій області, співголова ради Микола Богдан, протягом дії регіональної угоди кожного року не виконується пункт щодо забезпечення щорічного зростання обсягів промислового виробництва. А його скорочення тягне за собою вивільнення працюючих. Так, за останні 4 роки їх кількість в області зменшилася на 40 тисяч, в тому числі на 10 тисяч – у промисловості.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, незважаючи на деякі позитивні тенденції, у сфері зайнятості області залишаються проблеми зростання вимушеної неповної зайнятості й самозайнятості, наявне приховане безробіття, значна частка безробіття серед молоді.

Загострення кризових явищ в економіці, непроста демографічна ситуація в області позначилися на активності населення. За 9 місяців 2014 року кількість економічно активного населення області у віці 15-70 років склала 500,6 тисяч осіб. При цьому за підсумками аналогічного періоду 2013 року цей показник становив 524,7 тисяч.

У 2014 році у промисловому комплексі області юридичними особами створено 665 нових робочих місць. Найбільшу кількість створено товариством «Сівер-Текс» м. Чернігів – 400 робочих місць, публічним акціонерним товариством «Слов’янські шпалери» Корюківського району - 55, товариством з обмеженою відповідальністю «ВУД Індустрі» цього ж району – 54, колективним спільним підприємством «Добрянський консервно-сушильний завод» Ріпкинського району - 25 нових робочих місць.

Цей перелік може бути продовженим, адже роботодавці зацікавлені у розширенні виробничої діяльності, якщо звичайно, створюються сприятливі економічні умови.

Отже, соціальними партнерами всіх рівнів мають здійснюватися відповідні заходи, направлені на детінізацію відносин на ринку праці. Перш за все, має бути посилено відповідальність роботодавців за використання праці найманих працівників.

За словами в.о. голови облдержадміністрації, враховуючи складну ситуацію виконавча гілка влади вже зараз починає здійснювати низку заходів спрямованих на убезпечення населення від можливих соціальних потрясінь.

Закликаю соціальних партнерів у складний час об’єднати зусилля, максимально дбати про розвиток виробництва, збалансований ринок праці, вдосконалення оплати праці, забезпечення її безпечних умов та підвищення ефективності соціального діалогу. Маємо ефективно працювати для того, щоб положення Генеральної угоди та зобов’язання регіональної були виконані у повному обсязі, - наголосив Сергій Журман.



Прес-служба облдержадміністрації