back

Довіра народу робить армію непереможною – Президент на зустрічі з військовими командирами

24-03-2015 | 07:40

Президент Петро Порошенко провів зустріч з командирами бригад та батальйонів Збройних Сил України. Глава держави, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил заявив, що за рік українська армія набула безцінного досвіду і нині входить у п’ятірку кращих на континенті. "Ми робимо усе можливе, щоб захистити країну. Підтримка армії сьогодні є першочерговим завданням для нас", – наголосив Президент.

Завдяки всенародній підтримці за стислий термін українські Збройні Сили фактично були створені заново, наголосив Глава держави. «Кожен українець, хто є українцем не лише за паспортом, відчув, що це – його справа, будувати нову українську ефективну сильну боєздатну армію», – заявив Петро Порошенко.

Президент акцентував увагу на тому, що ставлення народу до Збройних Сил за останній рік кардинально змінилось. Якщо рік тому в листопаді лише 29% населення висловлювали довіру армії, сьогодні українці довіряють армії більш, ніж будь-кому, навіть церкві. «Беззастережна довіра є запорукою того, що все в нас вийде. Ми захистимо країну, адже маємо тверду надійну підтримку народу», – наголосив Верховний Головнокомандувач.

«Майже рік на Донбасі – в різних формах і проявах – триває російська збройна агресія проти України. Розпочавши у березні минулого року втілення своїх загарбницьких планів, ворог врахував нібито все: починаючи від готовності номер один з боку «п’ятої колони» до зруйнованого сектору безпеки держави. Адже на той момент готовими до виконання завдань, та й то з натяжкою, було лише 8 батальйонних тактичних груп, тільки 9 ротних тактичних груп, всього-на-всього чотири загони спецпризначення, 30 пар вертольотів та 15 зенітно-ракетних дивізіонів на всю країну», – відзначив Президент.

За словами Глави держави, стан Збройних Сил характеризувався фактичною розбалансованістю системи управління, напівзруйнованою та архаїчною системою матеріально-технічного забезпечення, вкрай низьким рівнем укомплектованості особовим складом. «Мізерні видатки Міністерства оборони не забезпечували навіть мінімальних потреб Збройних Сил. Слава Богу, він послав нам волонтерів», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що ворог прорахувався в головному – в готовності українців зі зброєю в руках захищати рідну землю, в незламності нашого духу та патріотизмі не на словах, а на ділі. «За стислий термін, завдяки всенародній підтримці, фактично створено заново Збройні Сили, які змогли у запеклій боротьбі локалізувати межами окремих районів Донбасу військовий конфлікт, який розпалити ворог планував по всій Україні», – зазначив Глава держави.

За словами Президента, за рік кардинально змінилися підходи до підготовки військ та їх логістичного забезпечення. Вперше в історії України укладено 70% угод щодо забезпечення ЗСУ на весь 2015 рік, які на 100% будуть профінансовані, заявив Петро Порошенко. У систему управління Збройних Сил введено кращих представників волонтерського руху, що сприяло підвищенню ефективності роботи відомства. «Та головне: за рік наша армія набула безцінного бойового досвіду. Успішні дії наших Збройних Сил, які були проведені влітку 2014 року, із визволення окупованої території Донбасу, повернули віру українського народу в своїх захисників та отримали високу оцінку від іноземних військових фахівців», – наголосив Президент.

Президент зазначив, що в період з 5 травня по 23 серпня 2014 року штабом АТО було сплановано та проведено понад 40 операцій із звільнення території Луганської та Донецької областей від незаконних збройних формувань та диверсійних розвідувально-терористичних груп. Від терористичних угруповань було звільнено близько 70% території Донецької та Луганської областей. «Реакцією на наші ефективні дій стало введення 23 серпня регулярних російських військ, і відтоді ми маємо справу з найсильнішою і найбільшою армією на континенті», – зазначив Президент.

Разом з Президентом всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять кращих синів Українського народу, які віддали своє життя за світле майбутнє Батьківщини у боях на Сході України.

Президент особливо відзначив військові досягнення добровольчих батальйонів.

Коментуючи тему батальйонів територіальної оборони, Глава держави наголосив, що усі вони мають бути вертикально інтегровані в структуру Збройних Сил України і чітко їй підпорядковуватися. "Територіальна оборона буде підпорядкована чіткій воєнній вертикалі Збройних сил. І не буде у нас у губернаторів ніяких "своїх кишенькових збройних сил". Закінчилося це!", – сказав Президент України. Ці слова аудиторія підтримала особливими оплесками.

Говорячи про ротацію в Збройних Силах України, Президент зазначив, що четверта хвиля мобілізації відбувається зовсім по-іншому. "Зараз військові добре забезпечені, якісно одягнуті і навчені", – констатував Верховний Головнокомандувач. При цьому Глава держави підкреслив, що необхідно створити найсприятливіші умови для повернення на "гражданку" тих, хто демобілізується.

Також Президент зауважив, що потрібно створити якісний військовий резерв. "Я подав законопроект про резерв першої черги. Ті, хто добре проявив себе в бою, як тільки зміниться обстановка, за лічені години мають бути на лінії фронту", – зазначив Петро Порошенко.

У зустрічі Президента з керівниками військових частин та підрозділів Збройних сил України також взяли участь Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак та Начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-полковник Віктор Муженко.


Прес-служба Президента України