back

Відбулась презентація краєзнавчого дослідження «Сіверські скрижалі»

27-04-2011 | 16:43

Днями в прес-центрі Київського палацу спорту відбулася презентація книги «Сіверські скрижалі». В заході взяв участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко. Від імені очільника Чернігівської області Володимира Хоменка він привітав учасників урочистого зібрання.

«Сіверські скрижалі» – гідний подарунок нащадкам. Всіх, хто буде читати цю книгу, наповнить почуття гордості і любові за наш рідний край», - зазначив Віктор Тканко.

Багатоілюстроване видання товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві - це своєрідне краєзнавче дослідження. У ньому представлена історія міст та сіл Чернігівщини від першої згадки про них і до сьогодення. Кожен район має свою загальну характеристику. До кожного населеного пункту додані точні географічні координати, кількість населення та дворів. Подані прізвища відомих людей, які здобули вагомі успіхи у науці, культурі, спорті, праці тощо. Текстову частину видання доповнюють яскраві герби, прапори, карти, характерні для кожного з районів Чернігівщини.

«Сіверська сторона древня і загадкова, її коріння заглиблені аж у мезенську пракультуру, часи княжі й козацькі, епохи щасливих злетів і глибоких падінь. Вона постійно досліджувана й не до кінця простежена. Кожне покоління, суспільна формація клали свою скромну цеглинку у величний храм пам’яті, а вже тим, кому, як кажуть, Бог підказував, доводилося ті процеси відбивати у слові, аби безкінечний плин часу не розмив обриси історії нашого краю. Саме з таких позицій і задумувалася книга «Сіверські скрижалі», – відзначив голова товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві Віктор Ткаченко. Він подякував всім, хто долучився до створення видання і зазначив, що книга ніколи б не побачила світ, якби не праця сотень місцевих краєзнавців – бібліотекарів, учителів, співробітників органів влади в районах.

За словами упорядника-редактора нового видання Леоніда Горлача, робота над рукописом тривала понад три роки. Розповіді про окремі райони – це своєрідні наукові трактати, а сама книга - це самобутнє обличчя Сіверського краю для історії.

Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов, який також долучився до написання сторінок про Чернігівський район подарував Леоніду Горлачу оригінальну репродукцію фотолистівки початку ХХ століття з виглядом П’ятницької церкви. А голові товариства Віктору Ткаченку - репродукцію з виглядом Соборної площі і старовинними церквами на території Валу.

Товариство «Чернігівське земляцтво» нині об’єднує понад 3000 уродженців Чернігіво-Сіверського краю, людей не байдужих до рідної землі. Вони беруть активну участь в економічному житті краю, сприяють розвитку будівництва та туризму у Чернігові й області, роблять вагомий внесок у розвиток краєзнавчих, історичних досліджень, докладають зусиль до популяризації та збереження пам’яті про видатних чернігівців.

28 квітня «Чернігівське земляцтво» відзначатиме своє 15-річчя. Тож книга «Сіверські скрижалі» є своєрідним і достойним підсумко діяльності товариства.

За повідомленням
Національного архітектурно-історичного
заповідника «Чернігів стародавній»