back

Володимир Хоменко: «Знакові події та добрі справи в області будуть продовжуватися»

26-08-2011 | 17:09

Про це він повідомив представникам засобів масової інформації під час традиційної прес-конференції, яка пройшла після закінчення розширеного засідання колегії облдержадміністрації.

За його словами, низку знакових подій було приурочено до 20-ї річниці Незалежності України, інші будуть поступово втілюватися в життя.

Серед тих, що мають вагоме значення для жителів області, Володимир Хоменко виокремив роботу по вивезенню 856 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, яка наразі активно ведеться на території регіону.

На сьогодні вже вивезено 78 тонн хімікалій, що знаходилися на території Бобровицького району.

Володимир Хоменко запевнив присутніх журналістів у тому, що до кінця року роботу по таруванню і вивезенню небезпечних отрутохімікатів за межі області для подальшої переробки та утилізації буде завершено, для чого на сесії обласної ради прийнята відповідна програма та виділені необхідні кошти.

Очільник області висловив переконання у тому, що цей важливий крок сприятиме підвищенню рівня екологічної безпеки Чернігово-Сіверського краю, а це, у свою чергу, позитивно позначиться на здоров’ї людей та подальшому розвитку туристичної галузі.

Серед інших знакових подій, над якими працює влада – ремонт та добудова існуючих навчальних закладів та введення в дію нових; охоплення дошкільною освітою всіх дітей до 5 років; покращення матеріально-технічної бази медичних установ і, звичайно ж, відновлення ключових об’єктів історико-культурної спадщини Чернігівщини, включаючи розвиток інфраструктури.

За місяць в рамках святкування 70-річчя початку партизанського руху на Чернігівщині, у Щорському районі буде відкрито другу чергу музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград». А у Корюківці до 70-х роковин Корюківської трагедії планується звести меморіал пам’яті. Тривають роботи по розбудові історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч», заплановано подальший розвиток Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», Качанівки та інших об’єктів історичної спадщини області.

За словами Володимира Хоменка, пам'ять про найвизначніші події в історії нашого краю повинна бути збережена для нащадків. Зараз влада активно працює над створенням належних умов для того, щоб люди могли доторкнутися до своїх історичних першоджерел і розраховує на допомогу небайдужих місцевих меценатів.

Керівник області також ознайомив присутніх журналістів з даними Державного комітету статистики України та Інституту демографії та соціальних досліджень Національної Академії Наук України, які проводять розрахунки порівняльного рівня людського розвитку регіонів України.

Для оцінки рівня людського розвитку використовуються 9 індексів різних аспектів людського розвитку, кожному з яких відповідає цілий блок показників. В цілому рівень індексу людського розвитку області за останні 4 роки зріс на 8 пунктів. Тобто у загальноукраїнському рейтингу Чернігівщина піднялася з 23-го місця на 15-те. Це один з найкращих показників прогресу за відносно короткий період часу. Тобто область відноситься до так званої групи «регіонів основної групи», а точніше до тої її частини, яка в останні роки суттєво покращила свої позиції.

За словами Володимира Хоменка, у найближчому майбутньому він бачить Чернігівщину абсолютно самодостатнім туристично привабливим регіоном з розвинутою базовою галуззю – сільським господарством. Для цього, за його словами, у нас є всі передумови – дарована Богом родюча земля, унікальна історія та люди, що працюють на благо рідного краю.

Відповідаючи на запитання щодо будівництва та ремонту доріг, голова облдержадміністрації повідомив присутнім, що у цьому році ведуться серйозні роботи по ліквідації деформації на мостових переходах у Бахмачі, Носівці та Ніжині, а також будівництво мосту через річку Удай біля с.Журавка.

«Дорога – це не просто тверде покриття. Це зручності у підвозі дітей до школи та виїзді «швидкої допомоги» до хворого, це важливий чинник для втілення в життя всіх запланованих реформ та покращення життя людей, особливо у сільській місцевості», - зауважив голова облдержадміністрації.

За його словами, у цьому область має підтримку і розуміння народних депутатів України, чого ще декілька років тому не було. А отже, сьогодні є всі сподівання та перспективи на подальшу конструктивну співпрацю та врахування інтересів і потреб області на державному рівні.

Під час прес-конференції Володимир Хоменко також відповів на низку запитань щодо суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в області.