back

Віктор Тканко взяв участь у науковій конференції за ґендерною тематикою

07-04-2011 | 16:59

7 квітня у Чернігові відбулась IX обласна науково-практична конференція «Проблеми подолання ґендерних стереотипів і формування ґендерної культури в суспільстві».

Звертаючись до учасників, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Віктор Тканко підкреслив важливість досягнення справжньої рівності у правах жінок і чоловіків та зазначив, що Президент України Віктор Янукович наголошував на своїй готовності здійснювати всі кроки, необхідні для підняття питання ґендерної рівності на якісно вищий рівень.

Віктор Тканко зауважив, що ґендерні стереотипи, шаблонні погляди на роль жінок і чоловіків у суспільстві мають глибоке історичне коріння, і їх досить нелегко викорінити. Він сказав, що за розподілом посад в області вищі щаблі влади і досі у переважній більшості посідають саме чоловіки.

Разом з тим, в Україні активно формується підґрунтя для подолання проблеми ґендерної нерівності. Як зазначив заступник голови Чернігівської ОДА, для остаточного вирішення цього питання необхідні зусилля усього суспільства. Начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Оксана Сердюк зазначила, що, на жаль, ряд конкретних проявів ґендерної нерівності існує у нашому суспільстві. Зокрема, чіткий розподіл галузей економіки України на т. зв. «чоловічі» та «жіночі»; жінки і чоловіки, які мають однаковий освітній рівень, часто отримують різну заробітну плату тощо.

Втім, можна спостерігати, як органи влади, громадські організації, науковці та загалом усі охочі об’єднуються, щоб змінити ситуацію на краще. Яскравим прикладом такої співпраці є конференція, організована управлінням у справах сім’ї та молоді ОДА, Федерацією профспілкових організацій області, Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т. Г. Шевченка, обласною організацією Спілки жінок України, міською громадською організацією «Центр ґендерних ініціатив».

Ірина Дорожкіна, голова обласної організації Спілки жінок України, виступила з доповіддю «Співпраця влади, бізнесу та громадськості на шляху подолання ґендерних стереотипів». Вона розповіла про здійснений аналіз обласної програми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків до 2010 року» і зауважила, що практично всі поставлені у ній завдання були виконані. Вона також зазначила, що робота Міжвідомчої ґендерної ради при облдержадміністрації значно активізувалися. Надалі, переконана Ірина Дорожкіна, варто поглиблювати роботу, спрямовану на забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та очікувати на прийняття нової державної програми з утвердження ґендерної рівності, розробку відповідної обласної програми.

Заступник директора інституту історії, етнології та правознавства ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, радник голови ОДА з ґендерних питань, голова міської громадської організації «Центр ґендерних ініціатив» Лариса Юда присвятила свою доповідь формуванню соціальних ролей жінок і чоловіків. Вона зазначила що, відповідно до європейського досвіду, збільшення частки жінок в органах влади сприяє зменшенню корупції, зростанню соціальної орієнтованості держави. Загалом в ході конференції виступили понад два десятки доповідачів. Вони інформували присутніх про ґендерні стереотипи на ринку праці, роль місцевих рад у формуванні ґендерної рівності, проблеми охорони здоров’я, викликані ґендерними особливостями та інші суміжні проблеми.

Зокрема, Ірина Соломаха, начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради, проаналізувала формування образів жінок і чоловіків засобами масової інформації і привернула увагу до того факту, що у ЗМІ, а особливо у рекламних матеріалах, чоловік часто виступає в ролі суб’єкта отримання задоволення, насолоди, в той час як жінка – продукту, покликаного забезпечувати насолоду (явище сексизму). Таким чином ЗМІ, можливо, навіть не усвідомлюючи цього, формують викривлені образи чоловіків і жінок.

Учасники конференції прийняли рекомендації, спрямовані на подолання ґендерних стереотипів в політичній, економічній, соціальній сферах і в освіті.








Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації