back

Якщо будуть грубі порушення, санкції проти Росії будуть посилені – Президент України та Федеральний канцлер Німеччини

17-03-2015 | 07:39

Президент України під час свого першого офіційного візиту до Федеративної Республіки Німеччина провів зустріч з Федеральним канцлером Ангелою Меркель. Головною темою зустрічі стало обговорення плану мирного врегулювання ситуації на Донбасі та стан виконання Мінських угод.

Під час спільної прес-конференції Ангела Меркель повідомила, що переговори з Президентом Порошенком були інтенсивні. "Хочу висловити свою повагу українському Президенту та українському Парламенту за зусилля для досягнення миру в Україні", – зазначила Канцлер Німеччини.

Ангела Меркель наголосила на тому, що питання анексії Криму є відкритим. "Хочу нагадати, що рік тому в порушення міжнародного права був анексований Крим. Хочу підкреслити, що ми про це не забуваємо, бо це поставило під сумнів європейський і світовий порядок", – сказала Федеральний канцлер.

Ангела Меркель відзначила, що робиться усе можливе, щоб мирним шляхом забезпечити повагу до суверенітету та територіальної цілісності України. "Це включає і Крим, і Донбаський регіон", – зазначила Ангела Меркель. Вона наголосила на тому, що, "якщо будуть грубі порушення, санкції проти Росії будуть посилені".

В свою чергу, Президент України заявив, що показником для скасування або посилення санкцій має бути виконання Мінських угод. "Не Маріуполь є індикатором для розширення санкцій, а чітке і неухильне виконання Мінських угод. Якщо вони виконуються – санкцій немає", – сказав Президент. При цьому він відзначив, що при умові виконання Мінських угод можливе лише часткове скасування санкцій, решта пов'язана з анексією Криму. "Санкції можуть бути зняті лише тоді, коли буде звільнено Кримський півострів", – наголосив Петро Порошенко.

Глава Української держави також підкреслив, що виконанням Мінських домовленостей буде встановлення контролю над україно-російським кордоном, виведення усіх іноземних військ, звільнення усіх заручників та нормалізація гуманітарної ситуації.

За словами Канцлера, на засіданні Ради ЄС буде чітко наголошено на необхідності виконання Мінських угод і буде обговорюватися питання, чим Європейський Союз може допомогти для втілення Мінських домовленностей.

Ангела Меркель зазначила, що ситуація на Донбасі є дуже складною. "Припинення вогню ще не працює. Для досягнення миру на Донбасі треба ще працювати", – сказала вона.

У свою чергу, Президент України наголосив на тому, що "ні він, ні Канцлер Німеччини не бачать альтернативи Мінським угодам". Президент зауважив на необхідності розширення Спостережної місії ОБСЄ на Донбасі, збільшенні її технічного оснащення, зокрема дронами і радарами, які мають фіксувати порушення режиму припинення вогню і дозволяти вживати заходів до тих, хто його не дотримується.

"Ми зробимо все можливе, щоб забезпечити виконання режиму припинення вогню, відведення важкої техніки і артилерії, негайне звільнення заручників і перехід до політичного процесу", – заявив Петро Порошенко. Він наголосив, що Україна буде чітко виконувати усі взяті на себе зобов'язання.

"Україна веде боротьбу не лише за захист свого суверенітету, територіальної цілісності і свободи. Україна сьогодні бореться за глобальну безпеку, за цінності, які поділяють і наші європейські колеги", – заявив Президент України.


Прес-служба Президента України