back

Надати необхідну допомогу і підтримку демобілізованим військовослужбовцям

16-03-2015 | 15:06

У державі відповідно до Указу Президента з 18 березня розпочинається процес демобілізації. Понад 35 тисяч військовослужбовців, мобілізованих у минулому році, повертатимуться додому. Усі вони потребують соціальної, психологічної допомоги, а також підтримки і уваги з боку влади і суспільства.

На важливості підтримки демобілізованих військовослужбовців-учасників АТО наголошує Президент України Петро Порошенко. Під час наради з головами обласних державних адміністрацій Глава держави підкреслив: — Маємо створити всі умови для українських героїв, які повертаються додому.

Серед нагальних питань, що необхідно буде вирішувати на місцях — реєстрація та видача посвідчень учасників АТО, повне або часткове звільнення героїв від сплати комунальних послуг, забезпечення їх земельними ділянками, врегулювання погашення фінансових зобов'язань, повернення на попереднє місце роботи військових.

Про підготовку до зустрічі демобілізованих земляків-учасників АТО йшлося на черговому брифінгу для засобів масової інформації, що відбувся 16 березня.

За словами заступника військового комісара Чернігівського обласного військового комісаріату Вадима Лільчицького, додому повертаються справжні герої, захисники Вітчизни. Тому, військкомати, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадські організації повинні скоординувати дії та на належному рівні зустріти військовослужбовців.

Серед основних проблем, що виникатимуть, він виокремив питання отримання статусу учасника бойових дій в зоні АТО. Через певні об’єктивні та суб’єктивні причини цей статус земляки-учасники АТО не отримали. Адже він надається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореною Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Отже, Вадим Лільчицький порадив таким військовослужбовцям взяти у військовій частині витяги з наказів про зарахування на службу та зі штабу секторів — про перебування в зоні АТО. І з цими документами звернутися до військкоматів за місцем призову. Решту роботи зроблять працівники військкоматів. Окрім цього, вони також надаватимуть кваліфіковану юридичну допомогу демобілізованим при поновленні на роботі.

Для учасників АТО, за інформацією директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, передбачені відповідні державні соціальні гарантії. Зокрема, учасники бойових дій мають право на безоплатне одержання ліків, першочергове безоплатне зубопротезування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Також передбачається 70%-ва знижка на житлово-комунальні послуги, 50%-ва знижка за користування квартирним телефоном, безоплатний проїзд усіма видами міського транспорту та приміського залізничного транспорту. Окрім цього, учасники АТО, які потребують покращення житлових умов, забезпечуються житлом та земельними ділянками для ведення особистого господарства. Щорічно, до 5 травня, виплачуватиметься разова грошова допомога, у визначеному Урядом розмірі. Усі ці пільги поширюватимуться і на демобілізованих військовослужбовців. Наразі в області триває процес обрахунку необхідних для цього коштів.

Як зазначив Олег Русін, для зняття напруги у суспільстві і вирішення питання поновлення мобілізованих на місце роботи, Міністерством соціальної політики України реалізовуватиметься нова бюджетна програма. Нею передбачається відшкодування роботодавцям коштів, що виплачувались у вигляді заробітної плати мобілізованим особам.

Демобілізовані військовослужбовці, на переконання президента асоціації «Психодрама» Віктора Мозгового, окрім соціальної допомоги потребують і психологічної підтримки. Бійцям, які пройшли горнило війни, заглядали в очі смерті, вкрай необхідна соціальна адаптація та духовна реабілітація. За його словами, дуже добре, що в області працює центр з надання психологічної реабілітації учасників АТО та їх родин. Але, вже настав час для створення центрів реабілітації учасників АТО, де надаватиметься системна допомога за всіма напрямками — соціальним, психосоматичним, медичним, юридичним тощо.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації