back

Комісія розглянула питання запобігання пожеж у екосистемах

16-03-2015 | 08:14

На Чернігівщині спостерігається масове випалювання населенням залишків сухої рослинності та сміття. Як результат, лише в період з 9 по 12 березня на території області виникло 95 пожеж, під час яких загинула одна людина, вогнем знищено та пошкоджено 57 житлових будинків та інших господарчих споруд, вигоріло понад 318 га сухої рослинності.

З огляду на це, 13 березня в обласному Управлінні ДСНС відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку очолив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Сергій Болдирев.

У засіданні взяли участь керівники Управління ДСНС в області, Департаментів агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, обласного управління лісового та мисливського господарства, КП "Чернігівоблагроліс" та УМВС в Чернігівській області.

— Відсутність контролю за процесом спалювання сміття поблизу житлових будинків та на територіях, що межує з лісовими масивами, нерідко призводить до швидкого розповсюдження вогню, а відтак, і непоправних втрат та навіть людських жертв. Часто пожежно-рятувальні підрозділи не встигають повернутися з одного виклику, як їм вже необхідно виїздити на інший. Тож, коли майже одночасно виникає кілька пожеж, для їх гасіння доводиться додатково залучати тих рятувальників, які мають вихідний день. Проте, незважаючи на певні труднощі, підрозділи обласного Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій готові до виконання завдань за призначенням, однак нам необхідна підтримка у проведенні профілактичної роботи з боку підприємств, організацій, установ, які можуть впливати на покращення даної ситуації, – зазначив у своєму виступі начальник Управління ДСНС у Чернігівській області полковник служби цивільного захисту Ігор Федоренко.

У ході проведення засідання було наголошено на ряд факторів, які негативно впливають на стан пожежної безпеки в регіоні, одним з яких є дуже низький рівень ґрунтових вод та відсутність опадів. Під час обговорення були розглянуті пропозиції та визначені вирішальні напрямки щодо покращення ситуації в регіоні.

Наприкінці, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев визначив керівникам департаментів та установ, які взяли участь у засіданні, пріоритетні завдання з метою вжиття невідкладних заходів реагування для покращення обстановки в регіоні.

— Лише доклавши спільних зусиль, ми зможемо запобігти загибелі людей на пожежах, уникнути тяжких екологічних наслідків та зберегти від знищення десятки будівель, сотні гектарів лісів та живої рослинності – наголосив Сергій Болдирев.



УДСНС у Чернігівській області