back

Єдиний волонтерський центр удосконалює свою роботу

11-03-2015 | 16:55

Волонтерство — справа шляхетна і цілком добровільна. З усвідомленням того, що ця гібридна війна не скінчиться так швидко, як хотілося б, до багатьох людей приходить і бажання діяти, допомагати захисникам України, їх сім’ям та вимушеним переселенцям. Хтось долучається до разових акцій, хтось залишається у цьому русі надовго.

Як зауважив у ході прес-конференції один з активістів волонтерського руху Чернігівщини Сергій Воробйов, єдиний волонтерський центр створювався, щоб об’єднати й скоординувати діяльність різних організацій. І це завдання ЄВЦ виконав.

На певному етапі співпраці між підрозділами ЄВЦ виникло недостатнє розуміння, тому кілька з них полишили центр. Але він продовжує діяти. Більше того, волонтери планують вже найближчим часом офіційно зареєструвати свою громадську організацію, розробляють її статут, логотип, сайт. І паралельно удосконалюють свою роботу, запроваджують нові стандарти діяльності й відкритої звітності.

На переконання Сергія Воробйова, довіра людей має базуватися на довірі до організації в цілому, а не до конкретної людини. Тому в єдиному волонтерському центрі зараз працюють над тим, щоб зробити свою діяльність максимально відкритою і прозорою.

Для цього запровадили кількаступеневий захист скриньок для збору коштів. По-перше, такі скриньки завірені печаткою центру. По-друге, опломбовані. Кожна пломба має свій номер, за яким можна визначити місце розташування скриньки та відповідальну за неї особу. Уточнити цю інформацію можна на сайті волонтерського центру evc.cn.ua . Він перебуває ще на стадії розробки, але сторінка з інформацією про скриньки вже діє.

Так само діє і сторінка зі звітами волонтерів про рух коштів. Тут можна знайти відомості як про надходження пожертв (незалежно від того, яким чином вони зроблені: готівкою чи на банківську картку волонтерів), так і про їх витрачання. Згодом запрацює і сторінка, на якій буде видно, що саме і до якого саме військового підрозділу передали волонтери.

Про інший, технічний напрямок діяльності волонтерів розповіли Геннадій та Віктор Обушні. Як відзначалося, на відміну від ворожої армії, для нас дорогим і безцінним є кожне життя. Тому волонтери, що мають хист до техніки, перейнялися проблемою захисту гусеничної техніки від кумулятивних снарядів. Група співавторів разом з військовими практиками створила таку систему захисту. Вони розробили протикумулятивні зйомні екрани для гусеничної військової техніки.

Конструкція розроблена таким чином, що не лише захищає, а й дозволяє транспортувати техніку залізницею чи заводити в бокси на ремонт чи зберігання.

Вартість виготовлення й монтажу такого екрану на одну бронемашину — близько 20 тисяч гривень.

За словами волонтерів, кошти на обладнання двох одиниць техніки вони вже мають. Чекають тільки виділення відповідних машин. Планують, що роботи будуть виконані підприємствами області на волонтерських засадах. Розробкою вже зацікавилися у Рівному та Маріуполі.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації