back

Необхідно доводити до людей ті новації, які в кінцевому результаті принесуть покращення якості медичного обслуговування – Сергій Журман

11-03-2015 | 09:43

На особистій відповідальності керівників лікувальних закладів щодо забезпечення мобілізації медиків до війська і проведення оптимізації лікарняної мережі Чернігівщини наголосив сьогодні на розширеному засіданні колегії управління охорони здоров’я ОДА виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Сергій Журман.

На його думку, будь-яка новація неоднозначно сприймається громадянами і медична галузь – не виняток. Тому керівникам медзакладів необхідно якомога ефективніше вести роз’яснювальну роботу щодо реструктуризації галузі серед населення, тобто, пацієнтів. Звісно, що і влада не буде відстороненою від нагальних проблем в охороні здоров’я.

У першу чергу нам необхідно поступово збільшити фінансування на первинну ланку надання медичної допомоги. Виконавча гілка влади працює над тим, щоб на наступний рік збільшити її фінансування на 30 %. Ми прекрасно розуміємо, що в області недостатня лікарів загального профілю. Водночас у нас перебільшена кількість молодшого медичного персоналу. Тому необхідно йти на скорочення, але робити це настільки безболісно, щоб від цього не страждали люди працездатного віку, - наголосив Сергій Журман.

Крім того, очільник виконавчої влади області вважає: якщо йдеться про децентралізацію влади, тоді не варто розраховувати на те, що з бюджетів різних рівнів буде надходити суттєва допомога на потреби місцевих медиків. Тому, за його словами, повної децентралізації влади не може бути у країні, в якій йде війна. Чернігівщина – одна з небагатьох областей України, де на 100% виконаний призов до Українського війська протягом 1-3-ї хвилі мобілізації. Але по 4-й хвилі виникли доволі серйозні проблеми – недобори до ЗСУ та силових структур пов’язані саме із медиками.

Якщо йдеться про патріотизм, майбутнє наших дітей, то не треба забувати, що це майбутнє залежить від нашої солідарності і від виконання поставлених завдань. Тому я звертаюсь до головних лікарів: будьте самовідданими і патріотично налаштованими у цьому питанні, - наголосив Сергій Журман.

Він відзначив: реформи у медичній галузі вкрай необхідні, а головна відповідальність за те, як вони проходять, повинна лягти на плечі керівників медичних установ. А оскільки Чернігівщина належить до тих регіонів України, де існує велика розбіжність між кількістю лікарняних закладів та щільністю населення, основний напрямок в реформуванні полягатиме ще й у скороченні ліжок.

Загалом за підсумками року Чернігівщина продовжує посідати середні сходинки у загальноукраїнському рейтингу показників роботи системи охорони здоров’я. Маємо непогані результати по профілактиці соціально небезпечних захворювань, боротьбі з дитячою та материнською смертністю, діагностикою та впровадженню сучасних методів лікування серцево-судинних захворювань. А от проблема нестачі кадрів, мабуть, найближчим часом так і не вирішиться, адже незадовільне фінансування галузі та неможливість створення для молодих спеціалістів належних побутових умов не дають змоги залучити випускників вищих навчальних закладів до роботи у райони області.

На розширеному засіданні колегії також заслухано звіт начальника управління охорони здоров’я ОДА Петра Гармаша про підсумки роботи галузі за 2014-й рік та перспективи на рік нинішній.



Прес-служба облдержадміністрації