back

Ініціатива «Угода мерів—Схід» — крок до енергетичної незалежності міст

11-03-2015 | 12:53

Тема енергозбереження що далі, то стає для всіх українців важливішою й актуальнішою. На сьогодні понад 78% енергії споживається саме в містах. Тому, саме від місцевої влади залежить спроможність організувати нормальне, безперебійне, комфортне життя мешканців цих територій. Таку думку висловив керівник проекту «Угода мерів-Схід» Святослав Павлюк 11 березня під час спілкування з представниками засобів масової інформації Чернігівщини.

Розповідаючи про проект, він зазначив, що все розпочалось, як ініціатива європейських міст скоротити викиди в атмосферу СО2 та зробити своє життя більш комфортним. Ініціативу пізніше підтримала Європейська Комісія.

Загалом, проект «Угода мерів-Схід» розпочав працювати в Україні з 2011 року. Серед 92-х міст-підписантів угоди є два з Чернігівської області — Чернігів і Мена. Зокрема, Мена, за словами Святослава Павлюка, досить успішно розробила план дій енергетичного розвитку. Цього року взяла участь у конкурсі проектів і вже отримала грант від Європейської Комісії у сумі 0,5 мільйона євро.

— Угода мерів не є грантовим механізмом, не роздає грошей, а допомагає містам створити ефективну, діючу структуру управління власною енергетикою. У межах цієї роботи ми допомагаємо написати план та фінансові заявки до міжнародних фінансових структур. Це відкриває двері до участі у багатьох фінансових програмах, грантових конкурсах, - підкреслив керівник проекту.

Участь у цьому проекті дає можливість навчити місцевих службовців вибудовувати систему енергетичного менеджменту, розробити план енергетичного розвитку та хороші інвестиційні проекти і програми для міста, модернізації житлово-комунального господарства, генерації, транспортування і споживання енергії. Заступник міського голови м. Миргород Полтавської області Максим Верещак зауважив, що приїхав до Чернігова, щоб поділитися набутим досвідом участі в ініціативі. Він впевнений, що цей проект є найкращим способом швидше досягти своєї енергонезалежності.

За інформацією професора національної академії державного управління при Президентові України Наталії Олійник, для модернізації житлових будинків в державі потрібно витратити близько 500 мільярдів гривень. Таких коштів в країні немає. Тому на сьогодні необхідно реалізовувати проекти, що фінансуються і державою, і органами місцевого самоврядування, і самими співвласниками будинків.

З метою ознайомлення представників органів місцевого самоврядування з проектом «Угода мерів-Схід», сьогодні організовано проведення регіонального семінару на тему: «Спроможність міст керувати місцевою енергетикою — основа енергетичної незалежності». Можливо, що серед підписантів угоди з’являться нові міста нашої області.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації