back

Звернення Президента України Віктора Януковича до Дня Чорнобильської трагедії

26-04-2011 | 09:00

Шановні співвітчизники!

Чверть століття ми несемо у серцях і душах біль, завданий нищівною катастрофою на Чорнобильській АЕС.

Чверть століття в Україні та світі існує зловісний вимір часу: до і після Чорнобиля. До 26 квітня 1986 року світ мав ілюзію власної безпеки. Після цієї дати ніхто і ніде не може бути впевненим у безпечному завтрашньому дні. І події на японській АЕС «Фукусіма-1» лише підтвердили цю гірку правду життя.

Сьогодні усі ми вшановуємо пам'ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Згадаємо пожежників, міліціонерів, військових, авіаторів, енергетиків... Ці герої за покликом серця у перші дні прибули до Чорнобиля і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони врятували світ від значно масштабнішої катастрофи і ми вдячні їм за це.

Вічна їм пам'ять.

Також ми вшановуємо героїв-ліквідаторів, які, на щастя, перебувають з нами. Мені боляче від того, що держава не може гідно віддячити вам за вашу звитягу. Але, повірте, ми робимо все можливе, аби полегшити і покращити ваше життя.

Україна, як ніхто, доклалася до того, щоб Чорнобиль перестав бути для світу фактором страху та нестабільності.

Ми заплатили за спокій планети життями і здоров'ям тисяч співвітчизників.

Ми витратили на ліквідацію наслідків катастрофи десятки мільярдів бюджетних гривень.

Ми вивели діючі потужності Чорнобильської АЕС з експлуатації і цим виявили світу добру волю.

Але жодна, навіть найбільш потужна, держава не здатна самостійно подолати катастрофу такого масштабу. І Україна – не виняток.

Нам треба зводити нове укриття над зруйнованим реактором, будувати сховище для відпрацьованого ядерного палива, проводити дезактивацію забруднених територій. Тільки виконавши ці та інші заходи, ЧАЕС стане екологічно безпечною системою.

Чорнобиль став викликом планетарного масштабу. І гідну відповідь на цей виклик може дати лише об'єднана світова спільнота. На жаль, Україна довгий час залишалася практично сам на сам із Чорнобильською бідою. На щастя, сьогодні ми не самі.

У квітні ми провели міжнародну донорську конференцію. Сформовано Чорнобильський фонд розміром близько 550 мільйонів євро. Окрім того, ми маємо домовленості з партнерами про додаткове фінансування усіх запланованих заходів. Надані Україні гарантії дозволяють збудувати безпечне укриття над четвертим реактором до 2015 року.

Дорогі учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи!

Ви врятували Україну і світ від страшної біди. Схиляю голову перед вашою мужністю, почуттям обов'язку та відданістю Україні.

Зичу доброго здоров'я, родинного затишку та благополуччя.