back

Обговорено проект Програми фінансової підтримки органічного виробництва в області

05-03-2015 | 12:36

Проект Програми фінансової підтримки органічного виробництва в області на 2015-2020 роки обговорили учасники засідання робочої групи, що днями відбулось в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації. У заході взяли участь оператори органічного виробництва, представники Департаменту фінансів, Департаменту агропромислового розвитку, управління освіти та науки облдержадміністрації, представники інституту мікробіології та засобів масової інформації.

Розпочинаючи роботу, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Римма Олексенко зазначила, що увага світової громадськості до органічної продукції неухильно зростає. Таке ставлення продиктовано не лише турботою про навколишнє середовище, а й піклуванням про власне здоров’я.

Україна не стоїть осторонь цієї тенденції - у нас також збільшується популярність органічної продукції. Вітчизняний споживач стає обережнішим та вимогливішим при виборі продуктів харчування.

Однак у популяризації здорового харчування існують свої проблеми. Органічні продовольчі товари повинні вироблятися сертифікованими господарствами та мати екологічне маркування. Адже споживач має бути упевнений, що отримує екологічно чисту продукцію.

На Чернігівщині працюють 8 операторів органічного виробництва: ПрАТ «Етнопродукт», ТОВ «Етнопродукт», ФГ «Макишинський сад» - у Городнянському районі, ТОВ «Чернігівський м’ясний двір» - у Чернігівському районі, СОК «Надія» - у Куликівському районі, ПАФ «Тарасівка», ФСГ «Золотий пармен» - у Коропському районі та ТОВ «Український – аграрний союз» у Ніжинському районі. Підприємства вирощують зернові культури, овочі, фрукти, виробляють молочні та м’ясні продукти.

Щорічно зазначені підприємства повинні проходити сертифікацію виробництва, яка проводиться спеціально уповноваженим сертифікаційним органом (в Україні - це Органік Стандарт), і коштує від 6 до 12 тис гривень. Чималими є ці кошти і для початківців – виробників органічної продукції, які повинні проходити перехідний 3-х річний період (період переходу від виробництва традиційної (неорганічної) продукції (сировини) до виробництва органічної продукції (сировини)) і щорічно підтверджувати свої наміри.

Фінансова підтримка згідно цієї Програми стосується саме компенсації у розмірі 100% витрат за проведення і підтвердження відповідності виробництва органічної продукції (сировини) з видачею сертифіката відповідності на основі рішення. Це рішення приймається після проведення відповідних процедур оцінки відповідності, у тому числі оцінювання, що довели виконання встановлених вимог.

Право на отримання фінансової підтримки матимуть фізичні чи юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми та будь-якої форми власності, які здійснюють або розпочали діяльність з виробництва органічної продукції (сировини) і зареєстровані як юридичні особи або фізичні особи –підприємці на території області.

Виконання Програми буде здійснюватись за рахунок коштів обласного бюджету протягом 2015-2020 років.

Учасники зустрічі активно обговорювали проект Програми та надавали пропозиції до її реалізації.

Розробники Програми впевнені, що основну мету — збільшення частки органічної продукції у загальному обсязі валової продукції сільського господарства області та надання можливості населенню споживати безпечні продукти харчування — буде досягнуто.



За інформацією
Департаменту агропромислового розвитку ОДА