back

Гімн, що єднає всіх українців

05-03-2015 | 10:16

На початку березня 1865 року у місті Перемишлі під час першого на західноукраїнських землях Шевченківського концерту хор заспівав патріотичну пісню «Ще не вмерла Україна». 150 років тому виконання майбутнього гімну України об’єднало дві її частини – Центральну, оскільки автор слів Павло Чубинський народився в Полтавській губернії, та Західну, де на Надсянні (нині територія Польщі) народився автор музики Михайло Вербицький, 200-річчя від дня народження якого відзначається в 2015 році.

На виконання Указу Президента України від 12 січня 2015 року № 6/2015 «Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-ої річниці першого публічного виконання національного гімну» 4 березня 2015 року у приміщенні Державного архіву Чернігівської області розгорнули фотодокументальну виставку.

—Виставка розповідає про життєвий шлях творців гімну та просліджує процес перетворення патріотичної пісні на Державний Гімн України – «Ще не вмерла України», що єднає всіх українців у світі, — підкреслила директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей, відкриваючи виставку.

Тут презентовано ряд документів, за допомогою яких прослідковується процес від закріплення музичної редакції Державного Гімну України в Указі Президії Верховної Ради України «Про Державний Гімн України» від 15 січня 1992 року до Закону України «Про Державний Гімн України» від 6 березня 2003 року, яким закріплено авторство М. Вербицького та П. Чубинського, його виконання під час урочистих заходів загальнодержавного значення та проведення офіційних державних церемоній тощо.

Також на виставці представлено низку матеріалів, що розповідають про життя, творчість та наукову діяльність творців національного гімну України, фоторяд флешмобів, під час яких виконувався Державний Гімн України англійською мовою, під супровід волинки, дітьми з обмеженими можливостями, творчим колективом «Сіверські клейноди» на Чернігівському залізничному вокзалі.

З виставкою вже встигли ознайомитися учні ліцею № 15 міста Чернігова.

Із фотодокументальною виставкою «Державний Гімн України: історія та сучасність» у режимі он-лайн можна ознайомитися на сайті Державного архіву Чернігівської області –cn.archives.gov.ua.



За інформацією
Державного архіву Чернігівської області