back

Головне при оформленні субсидій за новими правилами — чесність

03-03-2015 | 16:39

— Ми дуже просимо усіх, щоб це був чесний підхід, де той, хто повинен отримати субсидію, її швидко отримав. А той, хто не має права на субсидію, щоб не забирав в інших це право, — звернувся до людей Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

За новими правилами, для оформлення субсидій людям не треба нікуди ходити. Вже до 15 квітня в кожну поштову скриньку надійдуть бланки заяв на одержання субсидії.

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів — заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб).

Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих заявником даних. При цьому кількість запитань, на які має відповісти заявник, скорочено з 90 до 15.

Нова система призначення субсидій ґрунтується на довірі держави до громадян. Але людина нестиме відповідальність за дані, що заповнює. Уряд довіряє громадянам і просить їх вказувати достовірні дані. Проте органи соціального захисту вже після призначення субсидії перевірятимуть достовірність цих даних шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Крім того, скасовано всі обмеження стосовно майнового стану осіб за винятком здійснення одноразової покупки на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Субсидія надаватиметься на цілий рік, а не лише на опалювальний сезон і автоматично продовжуватиметься на новий період у разі відсутності змін.

Автоматично, без заповнення нових форм продовжать отримувати субсидію 1,1 мільйона сімей, які вже мають її на сьогодні.

У змінах до Державного бюджету додатково виділено 12,5 мільярда гривень на фінансування субсидій для малозабезпечених громадян. Загалом на фінансування субсидій передбачено 24 мільярда гривень.

— Якщо треба буде більше, знайдемо більше. Тому що це ключова функція держави – захищати малозабезпечених людей і давати можливість, щоби кількість малозабезпечених зменшувалася, — підкреслив Прем’єр-міністр України.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації
за матеріалами КМУ