back

Впровадження цифрового мовлення – вимога сьогодення

15-04-2011 | 16:05

15 квітня в облдержадміністрації відбулася нарада керівників телерадіоорганізацій Чернігівської та Житомирської областей з питань впровадження цифрового мовлення. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Чернігівській області Леонід Мельник, генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Вадим Самсоненко.

У своєму виступі Леонід Мельник охарактеризував процес впровадження цифрового мовлення в Україні. Звертаючись до учасників наради, він підкреслив важливість здійснення переходу телерадіомовлення на цифрові стандарти. Наразі дуже важливо надати якомога повну інформацію місцевим і регіональним мовникам про стан розбудови цифрової телемережі, умови входження в неї ефірних телекомпаній та забезпечення координації дій у трикутнику «Національна рада – провайдер цифрової телемережі – мовник».

Представник Національної ради зазначив, що згідно з підписаною Україною міжнародною угодою „Женева-2006”, вчасне впровадження цифрового телебачення гарантує збереження частотного ресурсу та, відповідно - цілісного телерадіопростору. План розвитку національного телерадіоінформаційного простору, затверджений рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, передбачає впровадження цифрового телемовлення в 5 етапів:

I етап – розбудова телемереж та МХ-6 (2010-2011 роки);

II етап – одночасне мовлення на телемережах та мережі аналогового наземного телемовлення; забезпечення населення пристроями для прийому телепрограм в цифровому форматі (2011-2012 роки);

III етап – часткове вимкнення радіоелектронних засобів аналогового наземного телемовлення за згодою ліцензіатів та з урахуванням вимог частини дев’ятої статті 22 Закону України „Про телебачення і радіомовлення”; вивільнення радіочастотного ресурсу (2012 рік);

IV етап – розбудова багатоканальних телемереж МХ-4, МХ-7, МХ-8 (2013-2015 роки);

V етап – повний перехід від аналогового до цифрового формату телемовлення на всій території країни (2015 рік).

Перехід на цифрове телебачення в Європі розпочався дванадцять років тому - з Великої Британії. Цей процес потребує величезних коштів. Для того, щоб країна перейшла на цифрові стандарти мовлення, потрібно, з одного боку, розбудувати доволі густу мережу телевеж, які б забезпечили передачу сигналу, а з іншого - забезпечити населення перетворювачами. Окрім цього, кожній з країн потрібно визначити для себе універсальний формат стиснення цифрового мовлення. Найпоширеніші зараз MPEG-4 та MPEG-2. Причому перший формат загалом дорожчий для впровадження, проте дозволяє отримувати якіснішу картинку та вдвічі більшу кількість каналів.

Леонід Мельник зауважив, що в Україні частотний ресурс практично вичерпаний. На думку фахівців, вихід у цій ситуації - прорахувати хоча б те, що можливо, а далі необхідно будувати мультиплекси. Здійснюватиметься це поступово: спершу будуть створені певна кількість мультиплексів, а потім, з вивільненням частот, запускатимуться нові.

Робота з переходу на цифрове мовлення проводиться відповідно до «Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору». Передбачається, що в кінці 2011 року, паралельно з аналоговим мовленням, почнеться мовлення 32 цифрових програм у 4-х мультиплексах цифрової телемережі.

Підсумовуючи, представник Національної ради в Чернігівській області наголосив, що активна позиція місцевих і регіональних мовників буде вирішальною для мінімізації втрат і незручностей при переході на цифровий формат мовлення. Ті місцеві мовники, які не виграють конкурс, або з тих чи інших причин не візьмуть участь у конкурсі, матимуть можливість продовжувати вести аналогове мовлення відповідно до термінів ліцензій. Питання про їх перехід на цифрове мовлення Національна рада буде вирішувати додатково, після закінчення терміну дії їх аналогових ліцензій. До серпня 2011 року всі місця в мультиплексах (в тому числі місцеві і регіональні) будуть заповнені. Відключення аналогового мовлення почнеться в 2013 році.

Заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко зазначив, що 8 телерадіокомпаній області готові до переходу на цифрове мовлення. Він звернув увагу керівників телерадіокомпаній на необхідність широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення Чернігівщини про впровадження цифрового мовлення. Разом з тим, на його думку, потрібно підвищувати рівень кваліфікації працівників телерадіокомпаній.

У свою чергу Вадим Самсоненко окреслив технічну складову для переходу на цифрове мовлення і запевнив, що все необхідне обладнання буде змонтовано вчасно.

Наприкінці заходу представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Леонід Мельник та генеральний директор концерну РРТ Вадим Самсоненко відповіли на запитання керівників телерадіоорганізацій та представників ЗМІ.



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації