back

Ухвалено план заходів боротьби з небезпечними хворобами диких тварин

20-02-2015 | 16:43

Проведення заходів з ліквідації і недопущення поширення африканської чуми свиней (АЧС), діагностичного відстрілу дикої перелітної птиці на території Чернігівщини розглянули на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при облдержадміністрації, яке відбулося 20 лютого під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Костянтина Лубенцова.

Комісія обговорила порядок проведення депопуляції диких кабанів після закінчення термінів полювання. План заходів спрямованих, на боротьбу з АЧС має бути розроблений у районах, що знаходяться у зоні ризику. Зокрема, зона проведення депопуляції диких кабанів охоплює території Новгород–Сіверського, Семенівського, Коропського, Сосницького, Менського, Корюківського, Щорського, Городнянського, Ріпкинського, Чернігівського та Куликівського районів.

У цих районах будуть створені бригади, що відстрілюватимуть та утилізовуватимуть диких кабанів. До складу бригад входитимуть представники державної служби ветеринарної медицини, користувача мисливських угідь, служби державної лісової охорони, санітарно-епідеміологічної служби, державної служби надзвичайних ситуацій, а у прикордонних зонах ще й представники прикордонної служби.

В інших районах області у разі відстрілу відбиратиметься патологічний матеріал для моніторингових досліджень. Загалом, протягом минулого року на Чернігівщині знищено понад 550 диких свиней та 209 — у поточному році.

Ще одним нагальним питанням є організація робочих груп для відбору проб на високо- та низькопатогенний грип від дикої перелітної птиці. Для недопущення захворювань птахів, господарствам рекомендовано дотримуватися санітарного контролю та працювати в «закритому режимі».

На завершення засідання комісія вирішила продовжити неухильне виконання рішень протоколів засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті міністрів України, при облдержадміністрації та посилити заходи спрямовані на недопущення виникнення АЧС на території області.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації